ООН пропонує передати справу про напад в Алеппо до Гаазького суду

ООН пропонує передати справу про напад в Алеппо до Гаазького суду

Укрінформ
Члени Ради Безпеки ООН і Верховний комісар з прав людини Зейд Раад аль-Хусейн засудили напад, скоєний в районі Рашидін на заході Алеппо під час евакуації п'яти тисяч жителів з міст Фуа і Кефрая, назвавши напад терактом.

У свою чергу Зейд Раад аль-Хусейн заявив, що справа може бути кваліфікована як військовий злочин і закликав передати її до Міжнародного кримінального суду, повідомляє Центр новин ООН. 

«Члени Ради Безпеки рішуче засудили «варварський» та «підлий» терористичний напад, який було скоєно 15 квітня в районі Рашидін у Сирії і призвів до загибелі 126 людей, серед яких багато дітей. Десятки цивільних осіб отримали поранення», - йдеться в заяві, з якою у вівторок на цьому тижні виступила Голова Ради Безпеки ООН, Постійний представник США Ніккі Хейлі.

Верховний комісар ООН висловив серйозну стурбованість з приводу безпеки цивільних осіб у Сирії, які зважилися на евакуацію в менш небезпечні райони країни.

«Схоже, що цей напад є військовим злочином», - заявив прес-секретар Управління Верховного комісара ООН з прав людини Руперт Колвілл. Він закликав боротися з безкарністю і нагадав про свій заклик передати сирійське досьє до Міжнародного кримінального суду.

Руперт Колвілл зазначив, що ООН поки немає достовірних відомостей про те, яким чином було вчинено злочин і хто за ним стоїть, але на знімках видно, що безпосередньо перед вибухом група дітей оточила людину, яка роздавала їм солодощі.

Нагадаємо, в суботу, 15 квітня, начинений вибухівкою автомобіль вибухнув біля автобуса, на якому вивозили людей з міст Фуа і Кефрая. Напад стався в підконтрольному повстанцям районі Рашидін.

Серед загиблих також були працівники гуманітарних служб і повстанці, які охороняли автобуси. Чимало отримало поранення різного ступеня тяжкості.

У колоні евакуйованих було не менше 5 000 людей, включаючи цивільних осіб і проурядових бойовиків, яким було дано дозвіл залишити міста Фуа і Кефрая, що вже більше двох років перебувають в облозі.

Фото: ООН

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-