Смоленська катастрофа: росіяни загнали Ту-154М у пастку - міністр оборони Польщі

Смоленська катастрофа: росіяни загнали Ту-154М у пастку - міністр оборони Польщі

Укрінформ
Дії контролерів з вежі "Смоленськ-Північний" призвели до ситуації, яка наблизила літак президента Польщі Леха Качинського до катастрофи.

Про це заявив міністр національної оборони Польщі Антоній Мацеревич, інформує телеканал Republika.

"Доказова база, яку зібрала група слідчих, а більшою мірою Комісія з розслідувань авіакатастроф державної авіації, є дуже переконливою. Вона показує, що ці дії (контролерів - ред.) були свідомими і що було бажання призвести до катастрофи", - заявив Мацеревич.

Він зауважив, що навіть коли доказова база не була також повною, то все вказувало на те, що "контролери вели літак до катастрофи".

Мацеревич наголосив, що пілот президентського літака Аркадіуш Протасюк ло останнього намагався "втекти з цієї пастки".

"У кінцевому результаті не це стало причиною трагедії, хоча і призвело до ситуації, яка наблизила цю драму, аби це було якомога більше схоже на природну катастрофу", - заявив глава міноборони РП.

Він пояснив: якщо б літак не був доведений контролерами так низько до землі, то "складніше було організувати хаос, з яким ми маємо справу сьогодні".

"Літак, який би розпався на висоті 50, 60 чи 150 метрів над землею, не міг би показати, що це була природна катастрофа", - наголосив Мацеревич.

Міністр повідомив, що урядова підкомісія з розслідувань причин  катастрофи незабаром представить результати своєї роботи, зокрема "сотні, або й більше" експериментів і моделювань.  

Мацеревич підкреслив, що члени комісії детально проаналізували весь матеріал від початкової фази польоту до моменту катастрофи, а доказовий матеріал "підтверджує гіпотези, які науковці сформулювали у цій справі". 

Як повідомлялося, польська прокуратура перекваліфікувала звинувачення на адресу російських контролерів руху на вежі "Смоленськ-Північний" з "несвідомого" на "свідоме" доведення ними екіпажу президентського літака Ту-154М до авіакатастрофи. Росія відкидає звинувачення на адресу контролерів у доведенні до катастрофи, наголошуючи, що Варшава свідомо підкручує градус напруги у цій справі.

Як відомо, 10 квітня 2010 року неподалік від військового аеродрому під Смоленськом розбився літак з президентом Польщі Лехом Качинським та високопосадовцями польської влади. Тоді в катастрофі загинули всі 96 осіб, які перебували на борту Ту-154М.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-