Штайнмайєр склав присягу президента Німеччини

Штайнмайєр склав присягу президента Німеччини

Укрінформ
Франк-Вальтер Штайнмайєр склав присягу федерального президента, пообіцявши боротися за демократію і проти популізму.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу в ФРН.

"Ми повинні про демократію не лише говорити, ми повинні за неї боротися...Демократія вимагає мужності", - заявив новий глава держави у своїй першій промові на посаді президента.

"Мужність - живильний элексир демократії", - сказав президент. При цьому він наголосив на необхідності "культури демократичної боротьби". 

Говорячи про популізм, Штайнмайєр заявив, що не бачить «панікерства в Німеччині», але закликав серйозно поставитися до загрози. Ліберальна демократія, за його визначенням, опинилася під обстрілом з різних сторін - терористів і автократів. До цього додається "ерозія байдужості". За його словами, популісти розпалюють суспільство нереалістичними картинками, які з готовністю сприймаються, оскільки ми живемо під час переходів, коли майбутнє невизначено і є страх перед багатьма речами. "Але прості відповіді, як правило, не є відповідями", - наголосив Штайнмайєр. 

Серед загроз він назвав також "нове захоплення авторитаризмом", яке можна спостерігати в Європі і за її межами.

А розпочав свій виступ Штайнмайєр з Туреччини. За його словами, багато зараз стоїть на кону в самій Туреччині і в ставленні Туреччини до Німеччини. Він звернувся безпосередньо до президента Ердогана: "Не погрожуйте тому, що було побудовано такою важкою працею і спільними зусиллями. Поважайте свободу і право, звільніть Деніза Юсела!" (Юсел - заарештований у Туреччині журналіст німецької газети).

"Та допоможе мені Бог!" - такими словами завершив присягу федеральний президент.

Німеччина для багатьох країн є прикладом успішного розвитку, демократії та надійного партнера, і ФРН мовчки не дивитиметься на спроби дестабілізації ситуації у своїй країні та в її оточенні, заявив у своїй прощальній промові колишній президент ФРН Йоахім Гаук.

"Ми хочемо підтримувати діалог з близькими та далекими сусідами, але не дивитимемося мовчки, коли здійснюються провокації", - заявив Гаук.

Він нагадав, що новий президент вступає на посаду в час, коли "кордони більше не поважаються, міжнародні правила більше не дотримуються", коли у багатьох країнах сталися "дивовижні зміни". 

Гаук зазначив, що багато країн хочуть наслідувати приклад, стандарти Німеччини. Багато хто цінує цю країну як "партнера та якір стабільності".


Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-