Меркель і Трамп

Меркель і Трамп "придивилися" один до одного

Укрінформ
Берлін і Вашингтон домовилися говорити не один про одного, а один з одним

До першої зустрічі між президентом США Дональдом Трампом, котрий обійняв посаду два місяці тому, і канцлером ФРН Ангелою Меркель, «дуаєном» європейського політикуму, яка перебуває на посаді одинадцять із половиною років, безумовно, була прикута пильна увага.

Був певний символізм у тому, що візит Меркель до США довелося перенести на три дні через погану погоду на Західному узбережжі. Погоду в німецько-американських відносинах навряд чи хто назвав би гарною останніми місяцями. Стільки всього неприємного було сказано сторонами на адресу один одного, що подолати цей бар'єр нелегко.

Невипадково глава німецького уряду напередодні поїздки сказала: «Краще говорити один із одним, ніж один про одного». Цю фразу вона повторила і на початку прес-конференції після переговорів у п'ятницю. У відповідь на що Трамп посміхнувся. Ще б пак, він-то жорстко «пройшовся» по політиці німецького канцлера, в тому числі в питанні біженців, звинувативши її в руйнуванні Німеччини.

«Німці мають намір в кінцевому підсумку скинути цю жінку (Меркель - ред.). Я не знаю про що вона, чорт забирай, думає», - написав він у Twitter близько року тому.

Досвідчена Меркель, варто віддати їй належне, утрималася від різких заяв на адресу особисто Трампа і під час передвиборчої кампанії, і після. Чого жодним чином не можна сказати про багатьох німецьких політиків (згадати хоча б на той момент главу МЗС ФРН, а сьогодні - вже федерального президента Франка-Вальтера Штайнмайєра, який зовсім недипломатично називав Трампа «проповідником ненависті»).

Як би там не було, але хто старе згадає... Перед камерами обидва лідери посміхалися і демонстрували гарний настрій. Хіба виникла невелика незручність, що не залишилася непоміченою. Журналісти захотіли зафіксувати для історії рукостискання, Меркель звернулася до Трампа англійською: «Чи не хочете Ви потиснути руку?», але той чи «відморозився», чи не розчув і продовжував сидіти в кріслі з відстороненим виглядом, навіть не повернувши голови у бік гості.

ЕКОНОМІКА І БІЗНЕС - ПОНАД УСЕ

Зустріч віч-на-віч була нетривалою, не більш як 15 хвилин. Ще три чверті години виділили на переговори в розширеному складі і стільки ж - на зустріч із представниками бізнесу.

Тут Трамп пожвавився і з цікавістю вислуховував те, що йому розповідали представники великих німецьких компаній - Siemens, BMW і Schaeffler. А компанії ці (і багато інших) не на жарт стурбовані загрозами американського лідера обкласти німецький імпорт чималими податками. Тому вони постаралися розповісти господареві зустрічі про те, які податки вони сплачують в американську скарбницю і скільки створюють робочих місць у Сполучених Штатах (це, за даними німецької сторони, 810 тисяч у різних галузях).

Донька президента США Іванка Трамп, яка, що примітно, сиділа за столом по праву руку від Ангели Меркель, сказала, що робочі місця - це чудово і що вона підтримує татове прагнення створити їх побільше.

Але не тільки двосторонні німецько-американські торгово-економічні відносини турбують главу уряду ФРН. Хоча відносини ці дуже важливі: США - третій за величиною торговий партнер ФРН, поступаючись лише Китаю і Франції. Меркель говорить від імені всього Європейського Союзу. А Європейський Союз хоче говорити із США єдиним голосом. Тому в Брюсселі з розчаруванням сприйняли небажання продовжувати зараз роботу з підписання зони вільної торгівлі США-ЄС (TTIP), одним з найактивніших ініціаторів якої виступає саме канцлер ФРН.

У п'ятницю на прес-конференції Меркель висловила надію на те, що переговори все ж відновляться і що така співпраця буде вигідною для всіх. Трамп натомість поскаржився на те, що з Америкою інші країни раніше обходилися дуже погано і несправедливо. Кривдили, одним словом (напевно, натякав на Німеччину, яка має в торгівлі з США торговий профіцит в 65 млрд євро). Що негайно треба це виправити, відтак багато які вже існуючі торгові угоди доведеться переглянути. При цьому американський лідер запевнив, що ніякий він не ізоляціоніст і не прихильник торгових воєн, а, навпаки, великий шанувальник вільної торгівлі.

Загроза зростання протекціонізму в зовнішній торгівлі хвилює сьогодні дуже багатьох, не випадково на прес-конференції про це говорили чимало (у цей самий час про це сперечалися і в німецькому Баден-Бадені на зустрічі міністрів фінансів G20, у якій вперше бере участь головний американський фінансист Стівен Мнучін).

Звичайно, торкнулися теми безпеки в широкому сенсі цього слова. Говорили про важливість спільної боротьби з радикальним ісламським тероризмом, з ІДІЛ, про місії НАТО за кордоном. Про сам Альянс. Трамп знову поскаржився на те, як несправедливо обходилися останні роки з його країною партнери по НАТО, виділяючи недостатньо коштів на потреби оборони. І подякував Меркель за те, що вона пообіцяла виконати зобов'язання і довести частку воєнних витрат до 2% ВВП. Сама канцлер підтвердила такий намір і назвала дату - 2024 рік.

УКРАЇНСЬКЕ ПИТАННЯ: ВИРІШУВАТИ СПІЛЬНИМИ СИЛАМИ

Те, що тема України буде однією з важливих у ході переговорів, говорили ще напередодні. Згадка про неї обома лідерами в їхньому вступному слові під час прес-конференції свідчить про це. Канцлер висловила радість від того, що нова американська адміністрація і особисто її очільник приділяють увагу Мінському процесу. «Треба це вирішити, оскільки йдеться, з одного боку, про безпечну та суверенну Україну, але також і про можливість поліпшити відносини з Росією, коли проблеми будуть вирішені», - сказала глава уряду країни-учасниці «Нормандської четвірки». Вона вважає, що Мінські угоди - хороша основа для цього, але визнає: просунутися в їх виконанні вдалося вельми незначно. Найближчими місяцями продовжиться "тісна робота на експертному рівні», - сказала вона. Трамп віддав належне зусиллям своєї гості й французького президента Франсуа Олланда у спробах знайти мирне вирішення конфлікту. Цими зауваженнями обидва і обмежилися. Навряд чи сторони не приділили проблемі, зокрема, темі санкцій, достатньо часу в ході спілкування. Просто питань від журналістів ані щодо Україні, ані про відносини з Росією не було. Тим часом, ще напередодні візиту в американських ЗМІ навіть висловлювалися припущення, що Трамп планує порадитися з Меркель, як ефективніше вести справи з президентом Росії Володимиром Путіним. У Меркель дійсно багатий досвід спілкування із кремлівським лідером, і знає вона його краще за багатьох інших. Тим паче, вже на початку травня Меркель може здійснити візит до Москви.

ПОЧАТОК ПОКЛАДЕНО

Після прес-конференції ще години дві керівники спілкувалися за обідом, а ввечері Меркель полетіла до Берліну. Відтак візит тривав зовсім недовго. Але був дійсно дуже важливим. Він - лідер найвпливовішої сили в світі, вона - фактично лідер Європи. Від того, які між ними складуться взаємини, залежить надто багато. За зовнішніми ознаками, перше спілкування пройшло, що не дивно, без особливої теплоти, стримано, напружено, але сторони старалися, як могли. Канцлер мило сказала, що якщо й існують між сторонами розбіжності в поглядах, вирішувати їх треба шляхом пошуку компромісів, але не забуваючи про інтереси своїх країн.

Нагадаємо, що Меркель пережила за три терміни свого канцлерства не одного американського президента. І з Джорджем Бушем, і з Бараком Обамою вона не раз зустрічалася, причому і в зовсім неформальній обстановці, за стейками з дикого кабана, сосисками і пивом. І з усіма зуміла знайти правильний тон, незважаючи на те, що зовсім вже безхмарними трансатлантичні відносини за ці роки аж ніяк не були. Дональд Трамп в цілому теж був досить дипломатичним. Цілком беззлобно дорікнув журналістці німецького інформагентства в тому, що, ставлячи питання про «ізоляціоністську політику президента Трампа», вона подає приклад «фейкових новин». А кореспондента великої німецької газети, який поставив питання про прослуховування телефонів передвиборчого штабу, перебив, не дослухавши до кінця, і пожартував, що у них із Меркель «багато спільного». Канцлер, мобільний якої, як виявилося, прослуховували американські спецслужби кілька років тому, втім, не засміялася разом із присутніми. А у Трампа тепер, очевидно, буде «зуб» ще й на німецьку пресу. Американський президент заявив, що «тісна дружба між США і Німеччиною будується на спільних цінностях» і він бачить за нею багатообіцяюче майбутнє. Тут варто нагадати, що канцлер ФРН, щойно стали відомі результати виборів у США, публічно звернулася до обраного президента як раз із закликом будувати відносини між двома країнами на основі спільних цінностей.

Вони дуже-дуже різні. Але, може, у них вийде?

Ольга Танасійчук, БЕРЛІН

Перше фото: DPA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-