Держдеп прокоментував слова Трампа щодо розподілу фінансового тягаря в НАТО

Держдеп прокоментував слова Трампа щодо розподілу фінансового тягаря в НАТО

Укрінформ
Всі країни-члени НАТО домовились підвищити свої внески на потреби оборони в межах Альянсу до 2% від власного ВВП, і тепер необхідно знайти шляхи досягнення цієї мети якомога скоріше.

Так прокоментував заяву президента США щодо "справедливого розподілу фінансового тягаря" в НАТО в.о. речника Держдепартаменту США Марк Тонер, передає власний кореспондент Укрінформу.

"Не є новиною те, що НАТО й Сполучені Штати шукають шляхи досягнення союзниками по Альянсу визначеного зобов'язаннями рівня внесків у розмірі 2% (від ВВП – ред.) якомога скоріше. Дуже важливо зберігати НАТО в дієздатному, боєготовному стані", - заявив Тонер під час прес-брифінгу в понеділок.

Він нагадав, що Вашингтон вже давно наголошує на необхідності для союзників виконати зобов'язання, яке вони підтвердили на саміті НАТО в Уельсі в 2014 році.

"Всі країни-члени НАТО підтвердили підвищення внесків до 2%. Як вони виконуватимуть цю обіцянку – треба питати у них, або в НАТО", - зазначив представник Держдепартаменту.

Водночас, він ухилився від коментарів щодо заяви Трампа у твітері, що Німеччина ніби заборгувала багато грошей НАТО і США. Тонер лиш зауважив, що не може коментувати графік досягнення поставленої мети тією чи іншою країною-союзником, це можуть коментувати лиш самі країни-члени НАТО.

Нагадаємо: зараз лише п'ять з 28-ми країн Північноатлантичного альянсу сплачують внески на рівні 2% і більше: Сполучені Штати (3,61%), Греція (2,38%), Британія (2,21%), Естонія (2,16%) і Польща (2%).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-