Росія

Росія "відмила" через Молдову і Латвію $21 мільярд – журналістське розслідування

Укрінформ
Росіяни завдяки молдовським і латвійським банкам упродовж 2012-2014 років "відмили" 21 млрд доларів, використовуючи при цьому понад 5,1 тисячі фірм, 732 банки в 96 країнах.

Про це йдеться в дослідженні журналістів міжнародного проекту Organized Crime and Corruprion Reporting Project (OCCRP) разом з кількома десятками видань по всьому світу, до якого був задіяний 61 журналіст з 32 країн, зокрема й польські ЗМІ - видання Newsweek та польський телеканал TVN.

Як інформує у номері за понеділок тижневик Newsweek, для зручності журналісти, які упродовж кількох місяців досліджували тисячі банківських переказів російських і офшорних фірм по всьому світові, умовно назвали всю гігантську аферу Laundromat. Підкреслюється, що достеменно невідомо, кому належали 21 млрд дол. російських грошей, але існує кілька  версій. Згідно з першою ці кошти належать багатим росіянам, які таким чином хотіли уникнути оподаткування в РФ. Друга версія не виключає, що це були кошти "Газпрому", призначені для хабарів у різних країнах. Третя версія не виключає, що "відмивання" грошей було знаряддям у гібридній війні Москви з країнами, які намагаються вийти з-під російського впливу.

Як підкреслюється у Newsweek, історія "відмивання" розпочиналося в Молдові (банк Молдіндконбанк), звідки кошти згодом потрапляли в Латвію (здебільшого через банк Траст Комерцбанк), а вже звідки - у легальний обіг до країн ЄС. Кошти з цих банків часто перераховувалися на офшорні фірми у різних регіонах світу.

Польський часопис зауважує, що до Польщі таким чином потрапило 9 млн дол. у близько 100 транзакціях через 11 польських банків. Найбільше коштів - декілька мільйонів доларів - отримала на свій рахунок невелика варшавська фірма Intradetcom, власниками якої є росіяни з польським громадянством.

Загалом ця фірма отримала на свій рахунок сім банківських переказів, чотири з яких — на рівні суми по 499 тис. євро в 2013 році упродовж кількох тижнів. При цьому, кошти переведено нібито за продаж будівельного обладнання, хоча фірма є експедиційною і забезпечує вантажні перевезення до країн колишнього СРСР. Кошти на цю фірму перевели британські фірми Tottenham Management Ltd. i Seabon Ltd., які замішані в найбільші афери з "відмиванням" російських грошей по всьому світу. Власники Intradetcom заперечують, що знають ці фірми і отримували від них кошти, попри задокументовані банківські перекази на свій рахунок.

Крім того, до Польщі кошти також переводилися на рахунки кількох фірм, власниками яких є емігранти з Азербайджану, які займаються продажем польських яблук до Росії. Попри це кошти з посередницьких фірм вони отримали за постачання комп'ютерного обладнання.

У польських банківських переказах є і "політичний" слід. Кошти на свій рахунок отримав проросійський "Європейський центр геополітичного аналізу" у Варшаві, який відверто симпатизує Москві. Цей аналітичний центр створив колишній депутат Сейму, засновник проросійської партії "Зміна" Матеуш П., який вже близько року перебуває у слідчому ізоляторі у Варшаві у підозрі шпигування для Росії. На свій рахунок центр в 2013 році отримав 21 тис. євро за нібито консалтингову діяльність, хоча є неприбутковою організацією. 

Newsweek пише, що архітектором Laundromat вважається В'ячеслав Платон-Коболєв - власник Молдіндконбанк з потрійним молдовським, російським та українським громадянством, який зараз перебуває у СІЗО в Молдові. Влада РФ всіляко перешкоджає і затримує молдовське слідство у справі Платона-Коболєва, що може свідчити про можливу причетність влади РФ до гігантської афери.

Як зазначає видання, Laundromat міг бути елементом гібридної війни Москви проти Кишинева, оскільки з Молдови за нетривалий період часу було виведено великі обсяги коштів, що ледь не призвело до банкрутства банківської системи маленької країни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-