Польща залучила екс-прокурора Гаазького суду до Смоленської справи

Польща залучила екс-прокурора Гаазького суду до Смоленської справи

Укрінформ
Польща залучила колишнього головного прокурора Міжнародного кримінального суду в Гаазі Луїса Морено-Окампо до Смоленського розслідування.

Про це йдеться в інтерв'ю Морено-Окампо для польського видання Dziennik Gazeta Prawna.

"Контракт (між прокурором і польським урядом - ред.) стосується спроб повернути до Польщі літак, який розбився під Смоленськом і польсько-російських відносин у цій справі", - заявив Морено-Окампо.

За його словами, він зобов'язався дати свою незалежну і незаангажовану оцінку ситуації, яка спиратиметься на міжнародне право, що "має привести до розв'язання проблеми і повернення уламків літака".

"Я вважаю, що проблему (повернення уламків літака - ред.) можна вирішити. Хочу взяти в цьому участь", - заявив колишній головний прокурор Міжнародного кримінального суду в Гаазі.

Він зазначив, що розпочне свою роботу з вивчення переговорів з кабіни президентського літака в останній фазі трагічного польоту.

"Думаю, що перед початком переговорів з Росією у справі повернення літака потрібно встановити спільну версію подій в кабіні екіпажу", - наголосив експерт.

Морено-Окампо зазначив, що він зосередиться на аспектах міжнародного права у цій справі, що "може бути використано для покращення відносин Польщі з Росією".

Колишній прокурор Міжнародного кримінального суду в Гаазі повідомив: угоду з ним підписано минулого тижня. Перед цим він зустрівся з міністром національної оборони Польщі Антонієм Мацеревичем, який його запросив до співпраці у цій справі.

Як інформувало агентство, Польща вже понад шість років безуспішно намагається переконати Росію, аби та передала Варшаві уламки розбитого літака Качинського. Польща також неодноразово порушувала це питання на форумах ЄС та НАТО. Росія відмовляється віддавати Польщі розбитий літак екс-президента, посилаючись на ведення в РФ слідства у цій справі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-