Туреччина направила Нідерландам дві ноти протесту

Туреччина направила Нідерландам дві ноти протесту

Укрінформ
Туреччина в результаті скасування візитів міністра закордонних справ країни Мевлюта Чавушоглу і міністра у справах сім'ї і соціальної політики Туреччини Фатми Бетуль Сайан Каї у Роттердам для участі в зустрічі з турецькою громадою Нідерландів, направила країні дві ноти протесту.

Про це повідомляє агентство Anadolu з посиланням на МЗС Туреччини.

"У зовнішньополітичному відомстві Туреччини пояснили, що протести висловлені у зв'язку з обмеженнями відносно турецьких міністрів, а також поганим поводженням з членами турецької громади, які скористалися своїм правом на свободу зібрання", - йдеться в повідомленні.

Як відзначається, в одній з нот, спрямованих Нідерландам, підкреслюється, що Туреччина залишає за собою право вимагати компенсацію. МЗС Туреччини закликає усебічно розслідувати порушення відносно турецьких міністрів і громадян країни, а також вжити заходів судового, адміністративного і кримінального характеру, після чого поінформувати зовнішньополітичне відомство про результати.

У одній з нот, спрямованих Нідерландам, офіційна Анкара також рішуче засудила дії відносно турецьких міністрів. Підкреслюється, що ці дії були далекі від дипломатичного етикету і загальноприйнятих міжнародних норм.

"Туреччина очікує від влади Нідерландів офіційних вибачень письмово", - підкреслюється в документі.

Влада Нідерландів скасувала візит міністра закордонних справ Туреччини Мевлюта Чавушоглу і міністра у справах сім'ї і соціальної політики Туреччини Фатми Бетуль Сайан Каї у Роттердам для участі в зустрічі з турецькою громадою цієї країни. Турецький міністр у справах сім'ї і соціальної політики у супроводі співробітників поліції була відправлена з Нідерландів до Німеччини.

Раніше Чавушоглу заявляв, що хоче відвідати Роттердам на підтримку референдуму про надання широких повноважень Президентові Туреччини Реджепу Таїпу Ердогану. Проте Нідерланди відкликали дозвіл на приземлення літака Чавушоглу в Роттердамі.

МЗС Туреччини вже зажадав, щоб посол Нідерландів в Анкарі, який знаходиться нині у відпустці за межами Туреччини, деякий час не повертався до виконання своїх обов'язків. Крім того, Туреччина погрожує Нідерландам «жорсткими заходами», поки офіційний Амстердам не вибачиться перед Стамбулом за дипломатичний скандал.

У свою чергу прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте заявив, що уряд не планує вибачатися перед Туреччиною через ситуацію, що склалася, з візитами міністрів у Роттердам.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-