Польща хоче відкласти сьогоднішні вибори президента Євроради

Польща хоче відкласти сьогоднішні вибори президента Євроради

Укрінформ
Польща ініціювала відкладення обрання нового президента Європейської Ради, що за графіком має відбутися сьогодні під час саміту Євроради у Брюсселі.

Про це в четвер в ефірі телеканалу tvn24 заявив глава МЗС Польщі Вітольд Ващиковський.

“Кажуть про те, що потрібно не допустити публічної авантюри (під час обрання президента Євроради — ред.), і я з цим погоджуюся. Ми передали сигнал німецькій стороні, що немає потреби сьогодні обирати голову Ради”,- заявив Ващиковський.

Він наголосив: якщо в когось є застереження, якщо є інші кандидати, то потрібно трохи часу, аби з цим розібратися.

Глава польської дипломатії зауважив, що каденція Туска завершується наприкінці травня, а тому є ще понад два місця, щоб члени ЄС покращили процедури і визначилися щодо кандидата.

Він підтвердив, що під час сьогоднішнього саміту Шидло ініціюватиме відкладення виборів глави Євроради на пізніший термін.

“Ми інформуватимемо наших партнерів, що весь саміт є під загрозою зриву, якщо й надалі наполягатиметься на голосуванні сьогодні”,- підкреслив Ващиковський.

Як інформувало агентство, Польща 4 березня офіційно назвала депутата Європарламенту Яцека Саріуш-Вольського своїм кандидатом на посаду президента Євроради. Варшава наполягає, що саме він, а не чинний голова Євроради Туск, є офіційним кандидатом від країни на цю посаду. Польща ініціювала запрошення Саріуш-Вольського на сьогоднішнє засідання Євроради, аби він міг представити свою програму, але цю пропозицію було відхилено.

Польський уряд виступає проти продовження на наступні 2,5 роки каденції Туска на посаді президента Євроради, мотивуючи це тим, що він активно втручався у внутрішньополітичні процеси в Польщі на боці опозиції.

Крім Саріуш-Вольського, Туск є єдиним кандидатом на цю посаду і його підтримують переважна більшість країн ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-