Генсек ООН: Ще є шанс не допустити голод у Сомалі

Генсек ООН: Ще є шанс не допустити голод у Сомалі

Укрінформ
Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш закликав міжнародне співтовариство не допустити голоду в охопленому посухою Сомалі і зробити усе можливе для приборкування спалаху холери.

Про це повідомляє Центр новин ООН.

"Якщо ми зможемо ефективно протистояти небезпеці голоду в Сомалі, то тим самим підтримаємо зусилля зі стабілізації в країні. А це найкращий шлях усунення корінних причин тероризму. Це найкращий шлях для багатих країн забезпечити свій власний захист", - сказав глава ООН.

Він нагадав, що гуманітарні установи попросили донорів виділити $825 млн для підтримки 5,5 мільйонів сомалійців в найближчі шість місяців.

На прес-конференції в Могадішо глава ООН назвав гуманітарну ситуацію в Сомалі катастрофою. В той же час він підкреслив, що надія на її поліпшення є і все залежить від готовності донорів відгукнутися на заклик про допомогу.

На сьогодні, за словами Гутерреша, на міжнародну допомогу покладається половина населення Сомалі, у тому числі 330 тисяч дітей, які хронічно недоїдають.

"Сьогодні все ще є шанс уникнути ситуації, подібної до тієї, яка склалася в Сомалі в 2011 році", - сказав генеральний секретар ООН, нагадавши про голод, який призвів до загибелі величезної кількості сомалійців.

Глава ООН зазначив, що сьогодні 3,3 мільйона жителів Сомалі потребують медичної допомоги. У країні виявлено спалах холери і вона нестримно поширюється.

В останні два місяці в Сомалі було зареєстровано майже вісім тисяч випадків холери, 183 з них виявилися смертельними. Тільки минулого тижня в Сомалі цим небезпечним захворюванням заразилися 1 352 людини і 38 вже померли.

Гутерреш закликав зробити усе можливе для того, щоб узяти ситуацію під контроль і не допустити загибелі сомалійців від голоду і холери.

Вітаючи політичні перетворення в Сомалі, він сказав, що міжнародне співтовариство зобов'язане їх підтримати і домагатися зміцнення потенціалу сомалійської влади у боротьбі з тероризмом.

"Ми живемо в епоху зростання кількості конфліктів у світі. Один з них триває в Сомалі. Конфлікти взаємозв'язані, вони пов'язані із загрозою глобального тероризму. Тероризм лютує не лише в Сомалі і в сусідніх країнах. Терористичні напади здійснюються в Парижі, в інших європейських містах, в північноамериканських містах. Якщо ми хочемо вести боротьбу з тероризмом, то, в першу чергу, нам потрібно усунути корінні причини його виникнення", - заявив генеральний секретар ООН, відповідаючи на питання журналістів.

За його словами, йдеться не про щедрість багатих країн, а про їх власну безпеку. "Якщо залишити такі країни, як Сомалі напризволяще, не допомогти сомалійцям, що опинилися в такому скрутному становищі через посухи, конфлікт і хвороби, то це обернеться загрозою для усіх", - попередив Гутерреш.

Фото: un.org

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-