Міноборони Британії перевірить уламки літака Качинського на сліди вибухівки

Міноборони Британії перевірить уламки літака Качинського на сліди вибухівки

Укрінформ
Британська криміналістична лабораторія (Forensic Explosives Laboratory, FEL), яка функціонує при міністерстві оборони Великої Британії, шукатиме сліди вибухових матеріалів на уламках літака Ту-154М екс-президента Польщі Лєха Качинського.

Дослідження здійснюватиметься на комерційній основі на замовлення польського уряду, інформує Rzeczpospolita.

“Експерти центру не коментуватимуть причин катастрофи, не оцінюватимуть і не пояснюватимуть результати дослідження”, - йдеться в повідомленні центру.

Угоду з криміналістичною лабораторією на проведення відповідного дослідження польський уряд підписав торік у грудні.

Як повідомляв Укрінформ, питання щодо наявності на борту розбитого літака вибухівки гостро стало після публікації в 2012 році у газеті Rzeczpospolita резонансної cтатті про виявлення на уламках розбитого літака слідів тротилу і нітрогліцерину. В 2013 році центральна криміналістична лабораторія польської поліції провела відповідні дослідження і не підтвердила наявність вибухівки на борту розбитого літака.

Міждержавний авіаційний комітет (МАК) у Москві, а також польська урядова комісія тодішнього глави МВС РП Єжи Міллера, попри часткові розбіжності у відповідальності сторін, основними причинами катастрофи в 2011 році назвали помилки пілотів президентського літака. Правляча коаліція партії "Право і Справедливість" (PiS), яка вважає ці висновки обох комісій хибними, не виключає, що причиною авіакатастрофи могло стати спрацювання вибухового пристрою на борту літака. При цьому польська сторона натякає, що до авіакатастрофи могли бути причетними росіяни.

10 квітня 2010 року поблизу військового аеродрому "Північний" у Смоленську розбився літак Ту-154М, яким польська державна делегація направлялася на відзначення 70 річниці Катинського злочину. В результаті катастрофи загинули всі 96 осіб, які перебували на борту літака: президентське подружжя Леха та Марії Качинських, а також представники політичної, військової, релігійної еліти Польщі, громадські активісти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-