ООН попереджає про загрозу прориву гребель на Тигрі та Євфраті

ООН попереджає про загрозу прориву гребель на Тигрі та Євфраті

Укрінформ
ООН виступила з попередженням про загрозу прориву дамб на річці Євфрат в Сирії і на річці Тигр в Іраку, що може призвести до загибелі сотень тисяч або навіть мільйонів людей.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на лист Організації. 

Зазначається, що загроза прориву виникла на дамбі Табка, яка була зведена за 40 км від міста Ракка у Сирії, і на мосульській дамбі в Іраку.

Головну загрозу для гідротехнічних споруд на цих річках, за оцінками експертів ООН, становлять рясні опади, внаслідок яких з 24 січня рівень води піднявся на 10 м, і ймовірність диверсії з боку терористів угруповання «Ісламська держава», а також бомбардування авіацією сил міжнародної коаліції на чолі зі США.

"За словами місцевих експертів, подальше підвищення рівня води спричинить затоплення величезної площі сільськогосподарських земель уздовж річки і потенційно може призвести до пошкодження греблі Табка, що матиме катастрофічні гуманітарні наслідки у всіх областях униз за течією", - йдеться у листі.

Як підкреслюється, в разі прориву дамби в Сирії можуть бути повністю знищені міста Ракка і Дейр-ез-Зор, у яких проживає близько півмільйона людей.

Дамба Табка, за повідомленням ООН, вже була пошкоджена в результаті бомбардування коаліції.

У разі руйнування мосульської дамби існує загроза знищення більше 20 мільйонів людей, наголошують в ООН.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-