ЗМІ: Трамп повинен пам'ятати, чого від нього хоче Путін

ЗМІ: Трамп повинен пам'ятати, чого від нього хоче Путін

Укрінформ
Незважаючи на безліч порад різних експертів як президенту США Дональду Трампу наблизитися до Росії, мало хто з них запропонував будь-яке розуміння цілей Москви - але уряд президента Росії Володимира Путіна не приховує, що він хоче насправді.

Про це йдеться в статті експерта American Foreign Policy Council Стівена Бланка для видання Newsweek.

«Вона (Росія — ред.) прагне позбутися санкцій, визнання окупованого Криму частиною Росії, демілітаризації НАТО в Балтійському і Чорноморському регіоні, знищення американської системи протиракетної оборони, визнання режиму Башара Асада в Сирії, а також рівності Росії зі США», - пише автор. Це формальне визнання того, що Кремль називає "багатополярністю", виключає популяризацію західної демократії чи захист прав людини в Росії чи у її так званій "сфері впливу".

Експорт "путінізму" - корумпованості державних і приватних інститутів задля вигоди невеликої правлячої кліки, яка править беззастережно і безкарно - є основною умовою виживання російського режиму. Таким чином, Москва продовжує тиснути на Вашингтон і Європу.

Як пише Бланк, Москва намагалася влаштувати переворот у Чорногорії за допомогою сербських екстремістів, посилила інформаційну війну у Німеччині і США, а також пожвавила розгортання своєї армії проти НАТО, вдаючись при цьому до ядерних погроз.

Путін може й відмовився відповідати на висилку російських дипломатів з Вашингтона, але його "війна" не припинилася, навпаки, витрати на неї зросли, зазначає автор. Ця війна триває більше десяти років, і самі лише переговори його не зупинять.

Психологічно й інституційно уряд Путіна не може усвідомити, що його ніхто не атакує. В 2005 році тогочасний міністр оборони Росії Сергій Іванов заявив, що Росія у стані війни, навіть попри те, що ніхто її не оголошував. А в 2016 році він сказав Financial Times: "Ми сприймаємо Холодну війну як норму життя".

Для того, щоб Трамп і весь Захід могли дійсно ефективно вести переговори, їм потрібно зрозуміти цілі Росії і те, як можна змусити Москву сісти за стіл і погодитися на реальні результати. Російські чиновники від Путіна і нижчого рангу часто і публічно давали зрозуміти, що не вважають всі пост-радянські країни і країни колишнього Варшавського договору насправді суверенними.

Російська інформаційна війна і підтримка конфліктів по всій Євразії, а також підтримка екстремістських сил у Європі вказують на переконання Москви, що цілісність країн нічого не значить. Путін тепер пропонує нову форму "інтеграції" країнам ОДКБ, а також заявляє про "захист російськомовного населення" і етнічних росіян за кордоном як про важливий елемент своєї зовнішньої політики.

Більше того, в рамках нового світового порядку Росія хоче, щоб Захід знову інвестував у її економіку і торгував з нею. Це необхідно для збагачення еліт і підкупу західних інститутів. Йдеться не лише про російську підтримку політичних партій у Франції й Греції, а й про залучення оргнізованої злочинності на зразок того, як кримінальний світ працює на інтереси Росії в Іспанії.

Тому Захід повинен використати свої важелі, щоб відкинути такий сценарій. Це означає не лише необхідність зміцнити НАТО, щоб він міг ефективно стримувати всі загрози. Йдеться також і про те, щоб вдихнути нове життя в ЄС, зміцнити його єдність, узгодженість і здатність розвивати демократію у країнах-учасницях, підсумував Бланк.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-