Литва підписала військову угоду з США

Литва підписала військову угоду з США

Укрінформ
Міністр оборони Литви Раймундас Каробліс і посол США Енн Холл у вівторок у Вільнюсі підписали договір про військову співпрацю у сфері безпеки, визначальний статус військових США у Литві.

Про це повідомляє портал Делфі.

"Я переконаний у тому, що присутність сил США є одним з найважливіших чинників, що дають змогу жителям Литви почувати себе у сьогоднішній ситуації безпечніше, і, я сподіваюся, що постійна присутність збережеться і в майбутньому", - сказав Каробліс на церемонії підписання.

Міністр Каробліс також зазначив, що це історичний день у сфері оборонної співпраці між Литвою й США. Посол США Хол заявила, що підписаний договір "ще раз стверджує готовність обох країн працювати пліч-о-пліч, зміцнюючи альянс НАТО".

Двостороння угода про співпрацю в області оборони сприятиме широкому спектру військового партнерства між Литвою й США. Підписаний Литвою договір набуде чинності після ратифікації у Сеймі. Угода дасть змогу спростити процедурні питання, пов'язані з в'їздом і перебуванням на території Литви американських збройних сил. Вона сприятиме проведенню спільних навчань, іншим проектам. Договір визначає статус військовослужбовців США та їхніх сімей. США надається право судити тих своїх військових, що  скоїли злочини, але передбачається виключення - Литва може перейняти юрисдикцію в особливо важливих для неї випадках.

США з 2014 року дислокують у Литві роту своїх військових, для участі у навчаннях також часто приїжджатиме у Литву батальйон з дислокованої в Польщі бригади.

Як повідомляв Укрінформ, у вівторок подібний договір з США підписує й Естонія. Латвія підписала його минулого тижня. Парламентери країн Балтії й США намагалися досягти угоди по договорах до інавгурації обраного президента США Дональда Трампа, тому, що коли приступить до роботи нова адміністрація, це питання може бути відсунуте у самий низ порядку денного.

Фото: © DELFI

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-