Російського публіциста виключили з ПЕН-центру за підтримку Сенцова

Російського публіциста виключили з ПЕН-центру за підтримку Сенцова

Укрінформ
Журналіста, публіциста, громадського активіста Сергія Пархоменка з 10 січня виключено з Російського ПЕН-центру. Швидше за все, приводом для цього стала його публікація на підтримку українського політв'язня, кінорежисера Олега Сенцова.

Про це сам Пархоменко написав у своєму Facebook

Він вважає, що це рішення пов'язане з опублікованою на сайті «Эхо Москвы» заміткою «про ганьбу, що спіткала Російський ПЕН-центр, коли його керівники публічно відмовилися від заяви на підтримку Олега Сенцова». «Тобто саме на Сенцові вони (керівництво Російського ПЕН-центру. - Ред.) і зламалися», - пише Пархоменко.

Згідно з протоколом засідання виконкому організації від 28 грудня, це рішення було прийнято одностайно. Пархоменка виключено з організації «за відхилення від непорушних принципів, зазначених у Хартії Міжнародного ПЕН-клубу, систематичне невиконання вимог цього Статуту, за провокаційну діяльність, яка є несумісною з цілями і завданнями Російського ПЕН-центру, і висловлювання, що зачіпають честь і гідність особистості» - тобто,  очевидно, за жорстку критику керівництва Російського ПЕН-центру, яке відмовилося від заяви на підтримку Сенцова.

За останні кілька років через незгоду з політикою керівництва Російського ПЕН-центру з організації вийшли Людмила Улицька, Володимир Мірзоєв, Віктор Шендерович, Володимир Войнович, Сергій Гандлевский та інші літератори ліберальних поглядів.

ПЕН-клуб - міжнародна неурядова організація, яка виникла як такий собі "світовий союз письменників", наразі об'єднує професійних письменників, редакторів і перекладачів, а також журналістів, істориків та інших. Організація не тільки сприяє розвиткові співпраці письменників світу, а й захищає свободу слова й права митців, які піддаються переслідуванням за свої погляди. ПЕН-клуб є неполітичною, недержавною організацією, яка перебуває у формальних консультаційних зв'язках з ЮНЕСКО і має спеціальний консультативний статус в Економічній і Соціальній Раді ООН. ПЕН-центри існують у 101 країні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-