Екс-президентові Румунії загрожує довічне тюремне ув'язнення

Екс-президентові Румунії загрожує довічне тюремне ув'язнення

Укрінформ
Колишній президент Румунії Іон Ілієску, екс-прем'єр Петре Роман і колишній директор Румунської служби інформації Вірджил Мегуряну стали фігурантами кримінальної справи про придушення протестів шахтарів у червні 1990 року.

Рішення про відновлення розслідування по цій справі прийняла Вища касаційна палата Румунії, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Інформаційне бюро Прокуратури Вищої касаційної палати уповноважена довести до вашого відома, що 23 грудня 2016 року відновлене розслідування кримінальної справи стосовно Іона Ілієску (на момент скоєння протиправних діянь був обраним президентом Румунії та головою Фронту національного порятунку), колишнього прем'єр-міністра Петра Романа і керівника Румунської служби інформації Вірджила Мегуряну. Всі вони підозрюються в скоєнні злочинів проти людяності», - йдеться в рішення судової інстанції.

Відомо також, що у цій справі проходять ще кілька людей, включаючи військовослужбовців у відставці, які займали в 1990 році високі посади у владних структурах тодішньої Румунії.

Розслідування цієї справи кілька років тому було припинено, проте у 2014 році Європейський суд з прав людини зобов'язав правоохоронні органи Румунії довести справу до кінця.

Румунський військовий прокурор Дан Войня вважає, що якщо провина Іона Ілієску буде доведена, він ризикує отримати довічне тюремне ув'язнення. Іон Ілієску двічі обирався президентом Румунії – у 1990-му і 2000-му роках. Йому 86 років.

У червні 1990 року під час багатотисячних акцій протесту румунських шахтарів, які увійшли в історію під назвою «Мінеріада-90», для придушення маніфестацій були використані військові підрозділи. Під час зіткнень з представниками правопорядку, 4 людини загинули, 3 отримали вогнепальні поранення, а близько тисячі осіб були арештовані. Пізніше заарештованих реабілітували.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-