Протести у Польщі: Туск закликав не писати «драму польської самотності»

Протести у Польщі: Туск закликав не писати «драму польської самотності»

Укрінформ
Голова Європейської Ради Дональд Туск закликав польську владу шанувати людей та європейські цінності і не провокувати ситуацію, наслідком якої буде ізоляція Польщі у світі.

Про це екс-прем’єр-міністр РП заявив під час церемонії закриття року Європейської столиці культури у Вроцлаві, повідомляє власний кореспондент Укрінформу у Польщі.

“Після вчорашніх подій у Сеймі і на вулицях Варшави, пам'ятаючи, що означає грудень у нашій історії, я закликаю тих, хто має реальну владу в нашій країні, поважати людей, принципи і конституційні цінності, встановлені процедури і добрі традиції”, - сказав Туск.

Він зауважив, що готував промову про культуру, але вчорашні події у польському Сеймі змусили внести до неї зміни.

За словами Туска, той, хто сьогодні у Польщі ставить під сумнів європейську модель демократії, порушуючи Конституцію і добрі традиції, наражає усіх поляків на стратегічні ризики.

“Нехтуючи духом свободи і спільноти, він пише черговий акт драми польської самотності. Ми це дуже добре знаємо з історії”, - підкреслив президент Євроради.

Він подякував усім тим, хто готовий і надалі підтримувати у Польщі європейські стандарти демократії.

“Ви сьогодні найкращі вартові польської репутації у Європі та світі”, - наголосив Туск.

На знак підтримки польських ЗМІ, яким планують обмежити доступ до зали засідань Сейму, політики трьох опозиційних партій ("Громадянська платформа", "Сучасна", Польська селянська партія) вчора заблокувати трибуну і президію. Лідер PiS Ярослав Качинський назвав дії опозиції "хуліганством". Відтак, голосування за законопроекти, у тому числі за бюджет на 2017 рік, було перенесено в інше приміщення. Опозиція визнає ці голосування нелегітимними, оскільки вони проводилися за відсутності кворуму, та готує відповідне подання до прокуратури.

У Варшаві та інших містах тривають протести проти дій влади щодо обмеження свободи ЗМІ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-