Криза в Польщі: Дуда готовий виступити посередником між владою й опозицією

Криза в Польщі: Дуда готовий виступити посередником між владою й опозицією

Укрінформ
Президент Польщі Анджей Дуда запропонував своє посередництво у врегулюванні конфлікту між владою й опозицією.

Про це йдеться у заяві глави держави, поширеній його прес-службою.

“Зі стурбованістю і занепокоєнням я спостерігав учора за подіями у польському Сеймі. Я хотів би закликати всі сторони вгамувати емоції, щоб робота у парламенті відбувалася без перешкод, цивілізовано і з належною повагою”, - наголосив президент.

Він підкреслив, що прекрасно розуміє важливість доступу громадськості до публічної інформації та занепокоєння з боку представників ЗМІ. Водночас Дуда також розуміє дії маршалка Сейму РП Марека Кухцінського, який хоче “забезпечити журналістам відповідний комфорт для роботи”.

“На моє переконання, усілякі зміни мають втілюватися після консультацій з представниками зацікавлених ЗМІ, аби не складалося враження, що обмежуються можливості висвітлення роботи парламенту”, - підкреслив Дуда.

Він також висловив жаль з приводу того, що частина опозиції скористалася складною ситуацією як приводом завадити вчорашньому засіданню парламенту.

“Ми були свідками поведінки, яку складно визнати гідною парламентаріїв”, - констатував президент РП.

Дуда підкреслив, що як глава держави він “готовий до посередництва у цій справі”.

На знак підтримки польських ЗМІ, яким планують обмежити доступ до зали засідань Сейму, політики трьох опозиційних партій ("Громадянська платформа", "Сучасна", Польська селянська партія) вчора заблокувати трибуну і президію. Лідер PiS Ярослав Качинський назвав дії опозиції "хуліганством". Відтак, голосування за законопроекти, у тому числі за бюджет на 2017 рік, було перенесено в інше приміщення. Опозиція визнає ці голосування нелегітимними, оскільки вони проводилися за відсутності кворуму, та готує відповідне подання до прокуратури.

У Варшаві та інших містах тривають протести проти дій влади щодо обмеження свободи ЗМІ. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-