У Качинського кажуть, що ексгумації з’ясують причини Смоленської трагедії

У Качинського кажуть, що ексгумації з’ясують причини Смоленської трагедії

Укрінформ
Ексгумації жертв Смоленської катастрофи показують масштаби порушень попередньої влади і дозволять встановити причини трагедії.

Про це йдеться в зачитаному зверненні організаторів маршу пам’яті, проведеного в суботу біля президентського палацу партією “Право і Справедливість” (PiS) Ярослава Качинського, інформує власний кореспондент Укрінформу.

“Чергові ексгумації підтверджують, що офіційна інформація, яка нам подавалася впродовж багатьох років, була примітивною брехнею. Сім’ї жертв з жахом довідуються про варварство, з яким поставилися до їхніх близьких” ,- йдеться у зверненні учасників маршу пам’яті, зачитаному на марші.

Марш пам’яті за участю лідера PiS Ярослава Качинського, глави польського уряду Беати Шидло та інших польських чиновників і парламентаріїв правлячої партії відбувся вже 80-й раз після Смоленської катастрофи. Його проводять кожного 10-го числа місяця. Уперше, поряд з прихильниками Маршу пам’яті біля президентського палацу відбувалися маніфестації противників політики Качинського та PiS. Представники організації “Громадяни РП” скандували гасла: “захистимо демократію”, протестуючи, зокрема і проти здійснення ексгумацій. Прихильників і противників партії влади відгороджували кордони поліції.

Качинський під час свого виступу зауважив, що вперше за шість років хтось перешкоджає проводити марш пам’яті. Водночас, він наголосив, що ніхто не змусить владу відмовитися від проведення нинішнього слідства і вшанування жертв катастрофи.

У березні цього року в Польщі на урядовому рівні відновлено Смоленське слідство з обгрунтуванням про появу нових даних, які потребують з’ясування.

У червні Національна прокуратура Польщі розпорядилася провести ексгумацію тіл 83 жертв Смоленської катастрофи. Ще дев’ять тіл упродовж 2010-2015 років уже було ексгумовано, а чотири – кремовано. Від початку листопада відбулася ексгумація дев’яти жертв катастрофи, в результаті яких виявлено підміну тіл. Зокрема, у могилі колишнього голови Національного олімпійського комітету Польщі Пьотра Нуровського було поховано міністра канцелярії президента РП Маріуша Гандзліка.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-