У Молдові обирають президента

У Молдові обирають президента

Укрінформ
У неділю, 30 жовтня, в Республіці Молдова проходять чергові, всенародні вибори президента.

Про це передає власний кореспондент Укрінформу в Молдові.

«Згідно з даними Державного реєстру виборця, загальна кількість громадян з правом голосу становить 3,2 мільйона громадян (включаючи громадян, які проживають на лівому березі Дністра – території Придністровського регіону, непідконтрольного конституційній владі Молдови). Для організації процесу голосування відкриті 2081 виборчих ділянки, в тому числі 100 виборчих дільниць за межами країни», - повідомили в Центральній виборчій комісії.

Відомо, що найбільше виборчих дільниць за межами Молдови буде в Італії (25), Румунії (11), Російській Федерації (8), США (7), Франції (6), Португалії та Іспанії (4 ділянки).

Виборчі дільниці відкрилися о 7.00 годині за місцевим часом, а голосування завершиться о 21.00.

За ходом голосування стежитимуть понад трьох тисяч спостерігачів, у тому числі 562 іноземних спостерігача. Вибори президента Молдови будуть висвітлювати 160 іноземних журналістів.

Протягом дня, кожні три години, Центральна виборча комісія буде представляти оновлені дані про явку на виборах, а також інформацію про допущені в ході голосування порушення.

Попередні підсумки щодо явки на виборах, будуть представлені в 22.00 годин, а перші попередні результати голосування ЦВК оприлюднить у понеділок вранці, 31 жовтня. У ніч з неділі на понеділок на сайті Центрвиборчкому постійно будуть оновлюватися дані про явку, так і про результати голосування. Для визнання виборів такими, що відбулися, явка повинна скласти не менше 1/3 виборців, включених в Державний реєстр виборця.

Як повідомляв Укрінформ, на пост президента Молдови претендують 9 кандидатів – 6 представників політичних партій і 3 незалежні кандидати.

Якщо в першому турі жоден з кандидатів не вдасться набрати більше 50% голосів, через два тижні, 13 листопада, пройдуть у другий тур виборів.

Нагадаємо, це перші після 1996 року всенародні вибори президента. З 2001 року, після зміни Конституції, главу держави обирав парламент, однак навесні 2016 року Конституційний суд Молдови виніс вердикт про повернення до процедури всенародного голосування.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-