Провал перемир’я у Сирії зіграє на руку Асаду - ЗМІ

Провал перемир’я у Сирії зіграє на руку Асаду - ЗМІ

Укрінформ
Якщо започатковане сьогодні загальне припинення вогню у Сирії не зможе стати постійним, переваги отримає чинний режим Башара аль-Асада, а втратить – сирійський народ.

Про це у статті для CBC News пише Нахла Айєд.

«Якщо ця угода провалиться - вірогідність чого достатньо висока – то іншої спроби досягти миру доведеться чекати аж до призначення наступної адміністрації США. Наступна серйозна спроба може трапитися через місяці, якщо не роки. Це б стало перемогою для Асада та його спонсорів у Москві, але додало б до численних страждань пересічним сирійцям», - зазначає Айєд.

При цьому практичне втілення положень угоди може значно ускладнитися, зважаючи на відсутність за столом переговорів у Женеві усіх сторін конфлікту.

«Стримані висловлювання глав зовнішньополітичних відомств США та РФ свідчать, що угода покладається на щирість – між двома недовірливими противниками. Але вона також тримається на ідеї, що кожен з них має достатньо впливу, аби змінити поведінку присутніх на полі бою», - стверджує авторка.

На її переконання, досягнена між США та РФ угода сповнена невизначеностей.

"Незрозуміло, чи США із партнерами зможуть переконати поміркованих бійців змінити своїх союзників чи покинути позиції, які ті часто ділили із екстремістами. Не ясно також, як РФ та США зможуть об’єднати свої військові зусилля у Сирії для спільної боротьби проти двох основних екстремістських сил – ІДІЛ та пов’язаних з аль Каїдою угрупувань", - підкреслює Айєд.

Втім, незважаючи на це, чинне припинення вогню все ж найближче підвело світ до досягнення миру у Сирії.

"Все ж обидві сторони погодилися, що ця угода – найкращий спосіб завершення п’ятирічного конфлікту та політичного вирішення кризи, яка забрала життя понад 500 тис. осіб", - підсумовується у матеріалі.

Нагадаємо: о 19:00 за місцевим часом у Сирії почав діяти режим припинення вогню, деталі якого США та РФ узгодили під час тривалих переговорів у Сирії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-