Захід досі не вивчив головного уроку Чорнобиля - президент Фундації Україна-США

Захід досі не вивчив головного уроку Чорнобиля - президент Фундації Україна-США

Укрінформ
Західна спільнота продовжує вважати, що головний урок, який принесла аварія на ЧАЕС 30 років тому, полягає в посиленні ядерної безпеки.

Насправді ж, більшу небезпеку становить стратегія Кремля щодо заперечення та замовчування його дій, що загрожує цілим народам Європи, зазначила в коментарі Укрінформу президент Фундації Україна-США Надія Макконел.

"Коли відзначалася 25-та річниця трагедії на ЧАЕС, була організована величезна пропаганда, що змусила світ говорити про посилення ядерної безпеки як нібито про головний урок Чорнобиля. Однак насправді міжнародна спільнота мала звернути увагу на те, як тоталітарна країна діяла під час цієї масштабної катастрофи замовчувала сам факт та можливі наслідки трагедії, поставивши під загрозу не тільки населення тодішнього СРСР але й цілої Європи", - зауважила глава Фундації.

Вона підкреслила, що саме через це населення зазнало більшої частини наслідків Чорнобильської катастрофи.

"Згадайте, як довго Кремль, у тому числі "містер гласність" Горбачов, заперечували, що сталася катастрофа. Жодної допомоги населенню не було надано. Більше того, 1 травня за вказівкою Москви на Хрещатик вивели дітей, які несли на параді квіти та одночасно піддавалися опроміненню", - зауважила Макконел.

За її словами, доходило до того, що навіть на Заході були люди, які допомагали Кремлю поширювати дезінформацію про Чорнобильську аварію.

Водночас, якщо порівняти ситуацію на ЧАЕС з подібною катастрофою на японській АЕС Фукусіма п'ять років тому, можна побачити, яку роль відіграло вчасне інформування населення.

"У Фукусімі ЗМІ висвітлювали всі події 24 години 7 днів на тиждень, і весь світ пропонував свою підтримку, відправляючи допомогу в Японію. Цього, на жаль, не було у випадку з катастрофою на ЧАЕС", - констатувала експерт.

За її словами, на Заході "досі не зробили правильних висновків з цієї трагедії". У цьому зв'язку вона підкреслила, що Чорнобиль є лише однією з багатьох проблем, спричинених Кремлем по відношенню до України.

"Ми бачимо, що подібне зараз відбувається й сьогодні. Кремль заперечує, що росіяни воюють в Україні й заявляє світу, що це проросійські сепаратисти", - зазначила глава Фундації.

Більше того, Москва вже давно використовує цю стратегію, починаючи від Голодомору, завершуючи збиттям пасажирського літаку МН-17 та загалом війною на сході України.

"Викладення війни на Донбасі з боку Росії має ті ж самі тенденції заперечення правди, що й за радянського періоду. Якщо про це не говорити зараз, про участь саме Росії у війні проти України, то наслідки можуть бути серйозними", - підсумувала Макконел.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-