Посилення заходів безпеки у Європі лише заохотить терористів – експерт

Посилення заходів безпеки у Європі лише заохотить терористів – експерт

Укрінформ
Одним лише посиленням заходів безпеки зупинити хвилю терору у Європі не вдасться, оскільки це заохотить терористів до нових нападів та поширить атмосферу страху.

Таку думку у статті для CBC News висловив заслужений старший науковий співробітник школи Мунка із міжнародних питань при університеті Торонто Браян Стюард.

«На хвилі терористичних атак у Брюсселі нам слід пам’ятати, що, хоч боротьба із цим сучасним лихом є неймовірно складною, важливо не допустити, аби паніка офіційної влади зіграла на руку терористам. Зловмисники жадібно розраховують на перебільшення політиків та медіа, до якого дуже легко вдатися у кризовій атмосфері страху», - зазначає Стюард.

На його переконання, видиме посилення охорони різноманітних локацій «створює терористами дешеву пропагандистську перемогу, навіть якщо напад на цей об’єкт не здійснюється».

«Видимість страху офіційної влади – це саме те, чого прагнуть такі групи, як ІДІЛ. Це активізує рекрутинг і збір коштів, підвищує моральний стан повстанців та практично гарантує сенсаційні заголовки, незалежно від успіху наступних атак», - зазначає дослідник.

Окрім цього, ретельніші безпекові перевірки створюють скупчення людей, які можуть стати легкою здобиччю терористів.

Автор вказує і на неможливість убезпечення абсолютно усіх публічних місць та об’єктів інфраструктури.

«Навіть, якщо зробити усе можливе для захисту урядових будівель, аеропортів чи поїздів, терористи можуть вразити торгові центри, школи, театри та нічні клуби, як зробили у листопаді в Парижі», - стверджує Стюард.

Однак, Європі все ж слід робити більше для боротьби із тероризмом, особливо стосовно координації зусиль між країнами.

«Незважаючи на запізнілі спроби Франції та Бельгії покращити взаємодію у протидії тероризму, міжвідомче суперництво, бюрократична нерозторопність і, перш за все, нестача обміну даними створює занадто багато прогалин для терористичних осередків», - наголошує експерт.

Він наводить приклад Брюсселя, де на 1,2 млн мешканців існує 19 окремих муніципалітетів та шість відділків поліції.

«Важливим уроком бійні у Парижі та Брюсселі є нестача координованих контртерористичних заходів на рівні ЄС», - підкреслює автор.

За його словами, критичним для перемоги над міжнародним тероризмом є завершення громадянських воєн у Сирії, Іраку та Лівії – «найбільших сучасних нерестовищ міжнародного терору».

Втім, активний план боротьби із тероризмом все ж допоможе Європі ослабити бойовиків та зменшити їхні можливості до залякування.

«Дуже важливо, однак, не мріяти про життя у повністю безпечному майбутньому, незалежно від вжитих заходів безпеки. Проблема є надто складною для такої безтурботності», - підсумовує Стюард.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-