Росія створює “бойове крило” з європейських праворадикалів - експерт

Росія створює “бойове крило” з європейських праворадикалів - експерт

Укрінформ
Росія організувала міжнародний альянс екстремістських праворадикальних рухів під назвою “Світовий національно-консервативний рух”, який має і парамілітарне крило, у тому числі для вербування добровольців у різні “гарячі точки”.

Про це в коментарі кореспондентові Укрінформу повідомив дослідник праворадикальних рухів у Європі, науковий співробітник австрійського Інституту гуманітарних наук Антон Шеховцов.

“Основний момент, який викликає побоювання - це те, що у цього руху, на відміну від різних попередніх аналогічних спроб, буде парамілітарна складова. Туди запросили невеликі групи людей, які воювали на Донбасі. Це люди з реальним бойовим досвідом. Цей рух, таким чином, міг би функціонувати як організація для рекрутингу добровольців у різні “гарячі точки”, - наголошує Шеховцов.

“Світовий національно-консервативний рух” став продовженням “Міжнародного російського консервативного форуму”, проведеного у Санкт-Петербурзі у березні 2015 року. Тоді на форум (насправді фашистський) були запрошені багато європейських праворадикалів, включно з грецькою неонацистською “Золотою Зорею”.

В основі “Світового національно-консервативного руху” стоять санкт-петербурзьке відділення праворадикальної російської партії “Родіна” (співзасновник - нинішній віце-прем'єр РФ Дмитро Рогозін) та фашистське парамілітарне утворення “Російський імперський рух” (активно постачало бойовиків на Донбас).

За словами Шеховцова, ця напіввійськова складова побудованого Росією “європейського альянсу” наразі являє собою “досить обмежений контингент” - “можливо, десятки людей”, які навряд чи “самі щось почнуть”. Хоча ведення підривної діяльності в Європі, “коктейлі Молотова”, наприклад, у тих же біженців - цілком можлива річ.

“Я можу уявити ситуацію, коли є якийсь безлад в якійсь із європейських країн. Ці люди можуть бути для посилення цього безладу, для посилення конфлікту в суспільстві. Це я можу собі уявити. Але навряд чи вони самі почнуть. Адже якщо почнуть - то відразу попадуть у поле зору”, - говорить дослідник праворадикалів.

Детальніше про використання Росією праворадикалів Європи читайте тут.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-