Венеціанська комісія критично оцінила законодавчі зміни у Польщі

Венеціанська комісія критично оцінила законодавчі зміни у Польщі

Укрінформ
Венеціанська комісія під час засідання 11 березня критично оцінила зміни до закону про Конституційний суд Польщі.

Про це повідомив заступник глави МЗС Польщі Конрад Шиманський, який був присутній на засіданні комісії, інформує кореспондент Укрінформу.

"Ключові тези залишилися такими ж, як і були (у попередньо оприлюдненому проекті – ред.), і це, на наше переконання, є суперечливою оцінкою", - заявив Шиманський.

На думку заступника міністра, комісія у досить складній проблемі підтримала одну зі сторін (опозиційну – ред.). "Це рішення трохи є несподіваним", - наголосив Шиманський.

"Я побоююсь, що ця оцінка лише утвердить переконання опозиції, що справи можна вирішувати за рахунок втручання, міжнародних інструментів чи європейських організацій", - наголосив представник МЗС Польщі.

Раніше у п'ятницю глава МЗС Польщі Вітольд Ващиковський, а також речник польського уряду Рафал Бохенек наголошували, що оцінка комісії є окремою думкою і не є обов’язковою для виконання польським урядом.

Нагадаємо, конфлікт навколо змін до закону про Конституційний суд Польщі триває з листопада. Зміни до закону про КС Польщі президент Анджей Дуда підписав наприкінці грудня. Застереження в опозиції та багатьох громадських організацій викликали рішення влади про призначення нових суддів до складу КС, а також деякі інші записи. На їхню думку, зміни можуть паралізувати роботу цього важливого органу.

У середу Конституційний суд Польщі визнав більшість змін до закону про КС неконституційними, що суперечать 7, 112 і 119 статтям Конституції Польщі, а також принципу відповідальної законодавчості, що передбачає друга стаття Конституції. Прем'єр-міністр Польщі Беата Шидло застерегла, що у світлі діючого права рішення суддів у справі змін до КС не має характеру резолюції, і вона не погодиться на його офіційне оприлюднення в Урядовому віснику.

Венеціанська комісія оприлюднить свою оцінку щодо змін до закону про КС у п’ятницю. Експертна думка комісії не є обов'язковою для виконання. Однак вона вважається авторитетною, і країни, які просять про оцінку того чи іншого закону, дослухаються до неї.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-