Армія Литви не зможе стримати росіян - експерт

Армія Литви не зможе стримати росіян - експерт

Укрінформ
Президент Джеймстаунського фонду Глен Говард розповів про найслабші місця в обороні Литви у разі російської агресії.

Оцінку експерта наводить портал Delfi.

На думку Говарда, незважаючи на те, що Литва останнім часом зміцнює свої оборонні потужності, її армії призовників буде недостатньо для стримування Росії від можливої конфронтації. А для того, щоб своєчасно й ефективно допомогти литовцям захищатися могли американці, влада Литви має вже зараз вжити деяких заходів.

Роль Литви особливо велика через близькість з Калінінградською областю, де дислоковані десятки тисяч російських військових. За словами експерта, один з головних викликів Литви - можливість затримати або перешкодити російським сухопутним військам зайняти територію з боку Калінінграду або Білорусі.

«За підрахунками спеціалістів Пентагону, США знадобиться близько 72 годин, щоб доставити 82-у десантну дивізію. Інший спосіб - активізувати сили особливо швидкого реагування НАТО», - говорить Говард.  Але їх дислокація залежить від політичної волі всередині НАТО, особливо від небажання Німеччини злити Путіна. Будь-яка інтервенція НАТО зіткнеться з питанням волі Альянсу і викликом російської стратегії в Калінінграді A2/AD («перекриття доступу», з англ. anti-access/area denial, - ред.).

Оприлюднений нещодавно аналітичним центром США RAND звіт про можливий сценарій конфлікту показав, що російські сили подолають країни Балтії за 36 годин. Тому, на думку аналітика, США і Литва мають публічно вжити деяких заходів.

Насамперед, потрібно прагнути до дислокації дивізії НАТО в країнах Балтії, показуючи волю НАТО відповісти на несподівані військові навчання Росії в регіоні. Це покаже не лише готовність Альянсу стримати Росію, а й готовність реально захищати союзників. «По-друге, Литва і НАТО мають зміцнити свою північну сторону коридору A2/AD. У Литви занадто маленькі сили, щоб відбити інвазію Росії як з боку Калінінграду, так і з боку сусідньої Білорусі», - сказав аналітик.

На його думку, армія Литви має налічувати хоча б 20 тис. осіб. У планах системи оборони - до 2020 року досягти кількості військових 20260, з них 6 300 - добровольців та інших військових активного резерву. Далі, на думку Говарда, Литва має за прикладом Фінляндії-1939 створити резерв у 200 тис. осіб. Важливий і ще один крок - отримуючи фінансову допомогу від комітету інфраструктури НАТО, інвестувати саме у військову інфраструктуру.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-