Перший китайський космічний апарат успішно сів на Місяць

Перший китайський космічний апарат успішно сів на Місяць

Укрінформ
Перший китайський космічний апарат з дослідження Місяця "Чан'є-3" зробив м'яку посадку на поверхню природного супутника Землі ввечері суботи.

За трансляцією процесу посадки в прямому ефірі Міжнародного радіо Китаю стежила кореспондент Укрінформу.

Апарат почав процес посадки близько 9 години вечора і "торкнувся поверхні Луни в районі Затоки Райдуг 12 хвилин опісля", - відрапортували з Пекінського центру управління польотами.

Китай став третьою країною після США і СРСР, яка відправила свій місяцехід. Примітно, що останній спускний апарат, радянський "Луна-24", зробив посадку на Місяці в 1976 році, після чого ніхто не робив подібні місії.

"Чан'є-3" з місяцеходом "Юйту" ("Нефритовий кролик") був запущений 2 грудня за допомогою ракети-носія "Чанчжен-3Б" ("Великий Похід-3Б"). Місяцехід протягом 3 місяців буде досліджувати місячну геологічну структуру і шукати корисні копалини.

Учені вважають, що запаси ізотопу гелію-3, відкриті на Луне, можна в перспективі використовувати як паливо в термоядерних реакторах, причому це джерело енергії може забезпечити потреби людства на наступні 10 тисяч років. Крім того, на китайському супутнику є запаси рідкоземельних елементів, титану і урану.

Дана місія відкриває другий етап Місячної програми КНР. Дві попередні із запуску місячних зондів, що виконували фотографування під час обльоту та інші дистанційні завдання, було здійснено в 2007 і 2010 рр. До 2017 року Китай планує виконати третій етап місії - направити на Місяць апарат, що повертається.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-