Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Три «Чому?» про Романа Сущенка

Три «Чому?» про Романа Сущенка

Блоги
Укрінформ
День 8 лютого минув під знаком Романа Сущенка #FREESUSHCHENKO

Йому виповнилось 48. До Лефортово мали дійти наші листівки. Провели флеш-моб в агентстві. Люди з усього світу вітали Романа. Президент Петро Порошенко зустрівся з родиною Романа – дружиною, донькою й сином та передав вітання імениннику.

Чи можемо ми з такою підтримкою не визволити Романа? Не допускаємо навіть думки такої.

Є кілька важливих «Чому?».

Чому Кремль обрав саме Сущенка?

Під час бурі блискавка не б’є в калюжу чи консервну бляшанку. Швидше ударить в щоглу корабля чи високе дерево. Схоже, за цим принципом, кремлівські політтехнологи та гебісти і обрали Романа Сущенка як помітну мішень – відомого журналіста, різнобічну людину (це міг кожен побачити у день відкриття виставки його картин та фото), непересічну особистість. Знаючи Романа, запитаємо себе: якби йому раніше порадили «не висовуватись» та не вирізнятись, аби блискавка не ударила по ньому, чи погодився б він? Ні. І тому ми теж не маємо права опустити руки та припинити боротись за нього. Бо замінити таких людей, попри відому сентенцію про відсутність незамінних, ніким.

Чому арешт Романа - то не лише справа його родини та Укрінформу, де він працював?

Кожним незаконним затриманням українців Росія випробовує, як далеко вона може зайти у нехтуванні міжнародним правом. І слабка реакція України та світу на такі дії означала б «зелене світло» для подальшої агресії Кремля, для посилення несвободи медіа, в тому числі іноземних, в Росії. А ще, враховуючи акредитацію Романа як журналіста в країнах Євросоюзу - «зелене світло» для тиску на всіх журналістів, які пишуть критичні статті про Росію, в інших країнах. Мовляв, дивіться, Захід вас не врятує.

Це ще одна причина, чому маємо зупинити Кремль. Справа Сущенка – це вже друга хвиля судилищ над українцями за сфабрикованими звинуваченнями. І якщо перша йшла за сценарієм відкритих судових процесів, то зараз бачимо обкатку технологій «закритих справ» українських «шпигунів» та «диверсантів». І якщо цьому не покласти край, зрештою, станемо свідками арештів українців лише за український паспорт. Без жодних пояснень.

Нарешті, чому ми обов`язково переможемо, і Роман повернеться?

Росія веде проти України та світу гібридну війну. А гібридну війну можуть вести лише гібридні люди. Навіть не люди, просто гібриди – людини та автомата Калашникова. А відтак, це війна гібридів проти художників, проти творців, проти людей, у яких є серце. Тому ми не сумніваємось, за ким буде перемога!

#FreeSushchenko 

Олександр Харченко

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-