На місці Сущенка міг опинитися будь-хто - Скіпальський

На місці Сущенка міг опинитися будь-хто - Скіпальський

Укрінформ
На місці неправомірно затриманого у Москві журналіста Романа Сущенка міг би опинитися будь-який громадянин України. Українцям вже варто усвідомити, що Росія веде проти України війну, спрямовану на знищення Української держави.

Про це в ексклюзивному коментарі кореспонденту Укрінформу заявив генерал-лейтенант, колишній керівник Головного управління розвідки Міноборони України та екс-заступник голови СБУ Олександр Скіпальський.

"Прослідковується певна закономірність. Як тільки ситуація в Росії загострюється, або набирає такого провального характеру, де її звинувачують, де вона показує свою агресивну сутність - Росія тут же шукає щось таке, що може привернути увагу в цьому протистоянні з міжнародною спільнотою. І от ваш журналіст з Франції якраз опинився, як кажуть, не в той час, і не в тому місці. Тому якого і затримали. Тепер від нього будуть добиватися якогось там міфічного зізнання тощо", - зазначив генерал. 

Скіпальський переконаний, що будь-який українець в Росії, яка намагається знищити Україну, може опинитися за гратами.

"Моє життєве переконання як людини, яка більше 45 років пропрацювала, з них 25 років в системі КГБ, що пора нам, в Україні, усвідомити, що йде війна, що Росія нищить Україну по усім напрямкам, параметрам, усім секторам діяльності, які вона може використати. І доки ми з вами, поки українське суспільство не усвідомить, що перед нами агресор, і не будемо поводитися так з агресором, як це прийнято в усьому світі, то слід враховувати, що завжди є небезпека потрапити в ту чи іншу ситуацію. Концепція поведінки Росії - це знищити Україну як державу", - наголосив він.

Розплатою за неусвідомлення цього може стати ситуація на кшталт того, що сталося з кореспондентом Укрінформу. "Ну зрозуміло ж! Перед нами ворог. І тому треба відповідно поводитися, розраховувати і на такі варіанти, що це може статися", - заявив Скіпальський, відповідаючи на питання, чи варто українцям відмовитися від поїздок до РФ.

При цьому, переконаний він, обережними мають бути й іноземні журналісти та громадяни, які цікавляться російсько-українською війною.

"Журналістам треба розуміти, що у випадку, якщо вони цікавляться темою українсько-російської війни, вони можуть бути у полі зору їх спецслужб, потрапити у вербувальну ситуацію тощо. Росія намагається по усьому світу завербувати будь-кого, хто цікавиться цими проблемами", - зазначив він.

Як повідомляв Укрінформ, власного кореспондента Укрінформу Романа Сущенка, всупереч усім міжнародним правилам, затримали у Москві 30 вересня і звинуватили у шпигунстві, заявивши, що він є співробітником Головного управління розвідки Міноборони України. У ГУР спростували звинувачення ФСБ, зазначивши, що це не відповідає дійсності.

Московський суд заарештував Сущенка до 30 листопада.

Роман Сущенко працює в Українському національному інформаційному агентстві "Укрінформ" з 2002 року, а власним кореспондентом агентства у Франції - з 2010 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Актуально

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-