У процесі відбудови України важливою складовою є інклюзія - Мінінфраструктури

У процесі відбудови України важливою складовою є інклюзія - Мінінфраструктури

Укрінформ
У процесі відбудови України важливою складовою є інклюзія, яка потребує нового мислення та підходів у суспільстві та владі, а також ініціативи знизу.

На цьому наголосила заступниця міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Наталія Козловська під час презентації в Укрінформі результатів і найкращих практик проєкту «Дослідження участі громадськості у процесах прийняття владних рішень у партнерських громадах Проєкту USAID «ГОВЕРЛА».

За офіційними даними, 2023 року приріст осіб з інвалідністю в Україні становив понад 300 тисяч осіб, а загальна їх кількість на сьогодні - понад 3 мільйони.

За словами Козловської, європейська практика передбачає, щоб усі ці громадяни повноцінно користувалися адміністративними, освітніми, медичними послугами та доступністю до інфраструктури, і це потребує нового мислення та підходів у суспільстві та владі.

Читайте також: Ключовим принципом при відбудові України має бути безбарʼєрність - експерти

“Європейські прагнення України передбачають насамперед проведення реформ і впровадження базових принципів, і серед них червоною ниткою проходить інклюзія — не лише фізична, але й інформаційна, освітня, цифрова, культурна. Тобто інклюзія — це екосередовище, яке дозволяє врахувати інтереси вразливих верств населення. Потрібно переосмислити ставлення як держави, так і органів самоврядування до питань надання можливостей особам, які того потребують”, - сказала посадовиця.

Також, на її переконання, процес облаштування інклюзивних просторів має ініціюватися знизу вгору, а не навпаки, і влада готова дослухатися до цих ініціатив.

“Відбудова, модернізація та розвиток громад і регіонів повинна здійснюватися знизу вгору, і це означає, що позицію всіх учасників має бути почуто, враховано та реалізовано. Зі збільшенням груп населення з різними формами інвалідності зростає потреба у зміні мислення та підходів — починаючи від облаштування інклюзивних просторів, доступності транспорту тощо. Плануючи відновлення, через документи, які розробляються на всіх рівнях, передбачаються консультації та обговорення з усіма зацікавленими сторонами”, - зазначила Козловська.

Читайте також: На Київщині для військових з інвалідністю будують житловий комплекс на 56 будинків

Захід проводився Всеукраїнською громадською організацією інвалідів «Правозахисна спілка інвалідів» у рамках проєкту «Дослідження участі громадськості у процесах прийняття владних рішень у партнерських громадах Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» та став можливим завдяки Агентству США з міжнародного розвитку (USAID) та підтримці американського народу через Проєкт USAID «ГОВЕРЛА».

Як повідомляв Укрінформ, Мінсоцполітики впроваджує нові формати працевлаштування для вразливих категорій українців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-