Активісти радять створювати дискусійні платформи на місцях для обговорення проблем відбудови

Активісти радять створювати дискусійні платформи на місцях для обговорення проблем відбудови

Укрінформ
Для обговорення проблем відбудови громадськості на місцях пропонують створювати спеціальні платформи для обговорення та обміну думками.

Про це повідомила керівниця проєкту ГО Центр “Доброчин” Наталія Дрозд на прес конференції в Укрінформі.

“Ці платформи - своєрідні дискусійні майданчики, де громадяни мають змогу обговорити різні проблеми місцевого рівня та шляхом дискусій знайти рішення для їх вирішення. Напрацювання, отримані під час комунікаційних сесій, значно спростили процес генерації та пристосування рішень для стратегічного планування процесу відновлення пошкоджених від російської агресії територій”, - зазначила Дрозд.

У межах проєкту про залучення громадськості до процесу відбудови таких платформ вже було створено пʼять у різних прикордонних та прифронтових регіонах - у Бахмацькій міській громаді Чернігівської області, Малинівській селищній громаді Харківської області, Нижньодуванській селищній громаді Луганської області, Коблівській сільській громаді Миколаївської області та Бериславській міській громаді Херсонської області.

За словами керівниці проєкту, така ініціатива підвищила рівень залучення громадян до процесів відбудови, посилила соціальну згуртованість та сприяла інформуванню про процеси відновлення зруйнованих ворогом громад.

“У результаті обговорення ми змогли розпочати пошук нових точок економічного відновлення, визначити потребу розвитку різних галузей господарства регіонів, покращити рівень безпеки у громадах. Йдеться, зокрема, про проблему розмінування сільськогосподарських угідь та обʼєктів інфраструктури. Особливу увагу звертали також на створення укриттів”, - поділився експерт проєкту, член ГО “Чугуївська правозахисна група” Роман Лихачов.

За його словами, робочі дискусійні майданчики дозволили виявити головну перепону на шляху до відбудови у прифронтових регіонах сьогодні. А саме, значні втрати людського ресурсу через неможливість забезпечити стабільну безпекову ситуацію.

“Фіксуємо, що в Бериславській громаді виїхало 88% мешканців, у Нижньодуванській - близько 65%, у Коблівській - 30%, у Малинівській - приблизно 30%, а в Бахмацькій - 10%”, - розповіла Наталія Дрозд.

Читайте також: Chatham House радить співпрацю з Агентством відновлення у питаннях відбудови України

Експерти наголосили, що протягом проєкту вдалося провести 30 засідань на створених платформах, ініціювати 10 переговорних зустрічей з органами влади, а також створити та поширити сотні просвітницьких публікацій та матеріалів для жителів прифронтових громад.

Проєкт «Ефективність процесів відновлення та відбудови в Україні через забезпечення участі громадян» здійснюється за фінансової підтримки уряду Великої Британії та реалізований у 5 пілотних територіальних громадах Чернігівської, Харківської, Миколаївської, Херсонської та Луганської областей.

Як повідомляв Укрінформ, Королівський інститут міжнародних відносин (Chatham House) радить усім сторонам, що виявляють інтерес до відбудови в Україні, співпрацювати з Державним агентством відновлення та розвитку інфраструктури.

Читайте також: Крига трішки скресла - експертка про ініціативу Борреля щодо заморожених активів РФ

Вважається, що для спроможності України до процесу відновлення, рівень зайнятості населення до 2032 року має зрости до 67%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-