США передадуть через Естонію пів мільйона доларів російських активів для України

США передадуть через Естонію пів мільйона доларів російських активів для України

Укрінформ
США передадуть через Естонію для України гроші, конфісковані внаслідок викриття незаконної схеми експорту в Росію чутливої техніки.

Відповідна міжнародна угода «про спільне використання» між США та Естонією підписана у Мюнхені на полях конференції з безпеки, передає кореспондент Укрінформу.

Підписи під документом поставили заступниця генерального прокурора США Ліза Монако та генеральний секретар Міністерства юстиції Естонії Тиніс Саар.

«Глобальні зусилля у протидії російській агресії вимагають глобального партнерства. Ця угода - приклад такого партнерства», - зазначила Монако.

Відповідно до угоди США передадуть майже пів мільйона доларів Естонії на підтримку робочої групи Taskforce KleptoCapture, а Естонія передасть їх Україні.

«Ця акція стала першою такого роду та є результатом роботи оперативної групи KleptoCapture, яка займається забезпеченням дотримання санкцій та експортних обмежень, запроваджених у відповідь на російську агресію та для підтримки України. Наша угода допоможе людям в Україні, які продовжують мужньо чинити опір російському агресору», - заявила Монако.

Вона зазначила, що ця група конфіскувала гроші в незаконної мережі, яка намагалась незаконно експортувати зі США в Росію високоточну техніку, яка може бути використана при розробці небезпечних озброєнь і в галузі ядерних озброєнь.

Читайте також: Кулеба закликав країни G7 швидко ухвалити рішення щодо заморожених активів РФ

Мережа була викрита, обвинувачення в порушенні правил експортного контролю та відмиванні грошей висунуто 6 особам, серед яких є громадянин Латвіі.

Заступниця генпрокурора США запевнила, що платформа KleptoCapture, заснована в березні 2022 року з метою полювати за доходами тих, хто незаконно підтримує російську воєнну машину в обхід санкцій, буде продовжувати вилучати гроші та передавати їх на користь України. За відсутності відповідних рішень Конгресу Офіс генпрокурора діятиме на підставі наявних повноважень для підтримки України. У полі зору нині перебувають статки олігархів, незаконні транзакції тощо «на сотні мільйонів доларів», сказала Монако.

Вона пояснила, що зараз кошти будуть передані через Естонію, тому що «в цьому випадку пряма передача неможлива».

Їх планується використати через спеціальний фонд на швидке відновлення зруйнованої електромережі в Україні.

Тиніс Саар зі свого боку висловив сподівання, що ця угода мотивуватиме інші країни конфісковувати російські статки на користь України. За його словами, санкції дієві лише тоді, коли виконуються повністю. Представник Естонії визнав, що простежити шляхи, якими користуються ті, хто оминає санкції, дуже складно, як і притягнути винних до відповідальності.

Участь у церемонії взяли також помічник генерального прокурора США з питань національної безпеки Метью Олсен та міністр закордонних справ Естонії Маргус Цахкна.

Як повідомляв Укрінформ, у Мюнхені проходить міжнародна безпекова конференція, під час якої провідні урядовці й політики світу, представники міжнародних організацій, громадськості та наукової спільноти обговорюють найгостріші глобальні проблеми сьогодення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-