Австрійський депутат закликав передати Україні відсотки від заморожених активів РФ

Австрійський депутат закликав передати Україні відсотки від заморожених активів РФ

Укрінформ
Західні країни мають знайти механізми для негайної передачі Україні відсотків, нарахованих із заморожених на Заході російських активів, а згодом і самих цих активів з метою компенсації завданих Росією збитків.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявив член Національної ради Австрії від ліберальної партії Neos, речник з питань зовнішньої політики цієї опозиційної партії Гельмут Брандштеттер на пресконференції у вівторок у Відні.

"Одним з дуже важливих напрямків, і ми також обговорювали це минулого разу в головному комітеті з питань ЄС (Національної ради Австрії – ред.), було б не тільки заморозити відсотки на російські державні активи, які знаходяться на Заході, але й передати їх Україні. Ми говоримо про приблизно три мільярди", - сказав він.

Брандштеттер, який також очолює список Neos на виборах до Європарламенту, наголосив, що потрібно знайти "правові процедури для того, щоб отримати доступ до цих активів". За його оцінкою, "на Заході є близько 130-150 мільярдів російських державних активів".

"Звісно, збитки від війни, які Путін завдав Україні – я не кажу про численні смерті та людські трагедії, а я бачив багато з них, бо був там кілька разів під час війни, – чисті збитки від війни, звісно, виходять далеко за межі 130 мільярдів, і, звісно, ці гроші також мають бути доступними для України", - додав він.

Депутат також поскаржився, що в Австрії все ще бракує розуміння, що Путін – воєнний злочинець, з яким не можна вести справ. "У багатьох країнах зараз абсолютно зрозуміло, що Путін – воєнний злочинець, що з ним не можна вести справ, і що потрібно робити все можливе, щоб покласти край цій війні. А в Австрії йому все ще потурають", - сказав він.

Читайте також: G7 і Євросоюз можуть використати заморожені активи РФ як заставу для допомоги Україні – Bloomberg

Як повідомляв Укрінформ, раніше глава польського уряду Дональд Туск заявив, що у разі ухвалення ЄС відповідного рішення Україна може щороку отримувати до 15 мільярдів євро відсотків, нарахованих від заморожених активів РФ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-