За ініціативи U-LEAD та благодійного фонду «Сміливі» в Україні відновили 12 шкіл

За ініціативи U-LEAD та благодійного фонду «Сміливі» в Україні відновили 12 шкіл

Укрінформ
12 шкіл у Харківській, Чернігівській та Київській областях, які постраждали від російського вторгнення чи окупації, були відновлені у рамках співпраці U-LEAD Україна та благодійного фонду «Сміливі».

Про це повідомив директор БФ «Сміливі» Віталій Селик під час презентації результатів проєкту «Відновлення місцевих шкіл для стійкості», передає кореспондент Укрінформу.

«На жаль, війна продовжує кидати нам свої виклики. Але при цьому освіта має розвиватися та відновлюватися», - зазначив міністр освіти та науки України Оксен Лісовий.

Міністр подякував громадським організаціям, які займаються відбудовою української освіти, в тому числі благодійному фонду «Сміливі», фонду savED, GIZ Україна, які представлені U-LEAD.

«Ви заходите туди, куди не заходить ніхто інший, ви дієте дуже швидко, робите дуже якісно. Ті продукти, які я бачив - це дійсно висока якість, людиноцентризм, орієнтованість на потреби громади, добросовісність. Ми це, як міністерство, дуже цінуємо і просимо наших партнерів продовжити підтримувати цю важливу роботу», - підкреслив урядовець.

Директор Програми U-LEAD з Європою, GIZ Україна Бастіан Фейгель наголосив, що наразі, в період військової агресії РФ проти України, є викликом для учнів та вчителів.

«Першочерговою потребою наразі у цій галузі є відновлення доступу до освіти для учнів через пошкодження шкіл. Створення безпечного освітнього середовища - одне з основних завдань. Ми раді, що попри усі виклики U-LEAD зміг забезпечити підтримку муніципалітетам, включаючи забезпечення освітнього процесу на місцевому рівні», - сказав він.

Фейгель зауважив, що внаслідок спільної роботи U-LEAD, Служби інструментів зовнішньої політики Європейської комісії та фонду «Сміливі» більшість учнів, обраних для реалізації проєкту шкіл, мають змогу навчатися офлайн у відновлених школах.

Водночас директор Програми U-LEAD з Європою висловив щирі сподівання, що після того, як безпекова ситуація стабілізується, учні відновлених шкіл Харківського регіону зможуть повернутися до новеньких класів.

Читайте також: На Чернігівщині відновили столітню школу за традиційною технологією хати-мазанки

«Я вважаю, що таке успішне завершення проєкту є поштовхом для майбутнього відновлення України для найкращого майбутнього для наших діток, забезпечуючи якісну, безпечну, стабільну освіту», - акцентував він.

Зокрема, заступниця міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександра Азархіна відзначила, що за час повномасштабного вторгнення українці показали себе як націю, що здатна працювати гуртом.

Вона також поінформувала, що в Україні вже відновлено 800 об’єктів освіти.

Своєю чергою директор Фонду «Сміливі» Віталій Селик наголосив, що під час проєкту організатори прагнули не лише відновити пошкоджені російською агресією школи, але й зробити їх кращими, ніж вони були до війни.

За його словами, протягом проєкту 12 шкіл у Харківській, Чернігівській та Київській областях, які постраждали від російського вторгнення чи окупації, були відновлені, а у семи з них було відновлено офлайн-освіту.

«Ми відновили школи в тих селах і містах, які безпосередньо постраждали від російського вторгнення, школи, в які безпосередньо були влучання, в яких жили окупанти, в які знаходились безпосередньо на межі зіткнення», - пояснив Селик.

Він поінформував, що було відновлено Чернігівську школу N°3, Шаповалівську школу, Лихачівський ліцей, Дорогинський ліцей, Кухарський ліцей, Маковищанську гімназію, Новобиківську школу, Роганський академічний ліцей, Балаклійський ліцей N°5, Русько-Лозівський ліцей, Печенізький ліцей, а також Ізюмський ліцей N°11.

Зокрема Лихачівський ліцей волонтери благодійного фонду «Сміливі» відновили за давньоукраїнською технологією хати-мазанки. Після виконання оздоблювальних робіт, начальний заклад розписала художниця, а всередині будо зроблено сучасний ремонт.

«Це не тільки історія про те, щоб відбудувати цеглинки, а про те, щоб допомогти відбудувати громади, про взаємодію з громадою, про те, щоб дати шанс, дати надію на те, що майбутнє є, навіть в такі кризові часи», - акцентував директор БФ.

Він також зауважив, що до процесу відновлювальних робіт активно залучалися волонтери та громади, що дозволило оптимізувати результати проєкту.

Селик підкреслив, що усього за час проєкту було зроблено 6 дахів, поставлено 140 дверей, 370 вікон, 925 точок електрики, а також відремонтовано 45 приміщень, 7 вбиралень.

Проєкт реалізовано Благодійним фондом «Сміливі» у рамках Шкільної ініціативи програми U-LEAD з Європою та за фінансової підтримки Служби зовнішньої політики Європейської Комісії (FPI EU).

Фото: u-lead.org.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-