В Ірпені презентували оновлену експозицію у відбудованому краєзнавчому музеї

В Ірпені презентували оновлену експозицію у відбудованому краєзнавчому музеї

Фото
Укрінформ
В Ірпені відбулася презентація оновленої експозиції у відбудованому Історико-краєзнавчому музеї.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики, передає Укрінформ.

«Зараз музейний простір - не просто вітрини в залах й артефакти у фондах, це - центр освітньої, просвітницької та виховної роботи. Все це втілилося у наративах, реалізованих на базі відновленого краєзнавчого музею міста Ірпеня. Реалізованих за сучасними технологіями та відповідно до потреб громадян. Відчувається, що цей музей виховує у містян почуття гордості за Ірпінь. Оскільки кожен, хто заходить сюди, бачить, що його мале рідне місто є частиною великої України - великої країни із великою культурою, яку боронять наші воїни», - сказав т. в. о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв.

Ірпінський міський голова Олександр Маркушин нагадав, що будівля музею зазнала значних руйнувань під час окупації Ірпеня: були вибиті вікна, стіни пошкодило скалками.

«Реновація музею на часі: ми маємо показувати місцевим жителям і громадянам, які переселилися в Ірпінь, що тут все українське, що ми підтримуємо Україну. Зокрема, ця зала, про сучасну історію, нагадує, що ми з вами саме зараз є творцями власної історії», - зазначив він.

Водночас мер Ірпеня зауважив, що у планах - удвічі розширити музей.

Оновлена експозиція розміщена у чотирьох залах, оснащених віар-окулярами й плазмовими телевізорами.

В Ірпені презентували оновлену експозицію у відбудованому краєзнавчому музеї / Фото: МКІП

Перша зала розповідає про становлення Ірпеня, зокрема, про Ірпінські дачі та залізницю, що дала життя місту. Друга - присвячена найвідомішим митцям міста, які тут проживали та творили - художникам Борису Піаніду, Матвію Донцову та Володимиру Сидоруку. Також в експозиції наявні рідкісні стародруки, колекція чорнильниць різних письменників, чиє життя і творчість були пов’язані з Ірпенем.

Читайте також: В Ірпені встановили скульптуру японського митця Йошио Ягі

Третя зала музею розповідає про події окупації Ірпеня російськими військами в лютому-березні 2022 року. Тут представлені докази злочинів армії Росії, особисті речі окупантів, простріляні предмети побуту місцевих мешканців, понівечені ікони, гільзи, снаряди та фрагменти військової техніки.

Четверта - виставкова - зала презентує доробок відомого українського художника Матвія Донцова, друга та наставника Катерини Білокур. Зала надалі слугуватиме для проведення персональних виставок, презентацій, мистецьких заходів.

Історико-краєзнавчий музей Ірпінської міської ради у 1977 році заснував вчитель історії Олексій Передерій як краєзнавчий гурток місцевої школи. У 1990 році для музею отримав окреме приміщення. Експозицію музейного закладу, вже після проголошення Україною незалежності, відкрили 18 листопада 1991 року.

Під час повномасштабного вторгнення російських військ на територію України було пошкоджено вікна, вхідну групу та дах. Однак усі експонати музею збереглися і вже на початку травня 2022 року музей відновив роботу.

Як повідомляв Укрінформ, Херсонський обласний краєзнавчий музей, який зазнав мародерств від російських окупантів, створив виставку «Незламна Херсонщина».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-