У Бучі збудували першу в країнії фабрику-кухню

У Бучі збудували першу в країнії фабрику-кухню

Фото, відео
Укрінформ
У Бучі Київської області завершилося будівництво першої в країні фабрики-кухні.

Про це дружина Президента Олена Зеленська повідомила у Фейсбуці, передає Укрінформ.

«Рада нині бути тут із меценатом Говардом Баффетом, завдяки якому став можливим цей проєкт. А він не лише про їжу – він про спільні дії. Про підтримку, яка не має кордонів і територіальних меж. Про робочі місця й таке необхідне деокупованим територіям економічне пожвавлення», – зазначила перша леді.

Також у Фейсбуці Зеленська пригадала, як усе почалося.

На Київщині завершил будівництво першої фабрики-кухні / Фото: facebook / Олена Зеленська

За її словами, початок проєкту поклало бажання Баффета не лише допомогти Україні відновитися після вторгнення російських загарбників, але й стати кращою. Насамперед меценат хотів допомогти дітям та освіті.

«Менш як рік тому на цьому місці був пустир, а ми з меценатом паном Говардом Баффетом піднімали перший символічний ківш землі, відкриваючи будівництво. І ось сьогодні ми на вже завершеному будівництві першої в Україні фабрики-кухні, у Бучі», – зауважила дружина Президента.

Як згадала вона, ще до початку повномасштабної війни аудит шкіл показав, що не кожен заклад має належні потужності для приготування для дітей якісної їжі.

Читайте також: Зеленська застерегла, що сповільнення допомоги Україні є «смертельно небезпечним»

Після того ж, як сотні закладів освіти в Україні розбомбила, знищила російська армія повноцінне харчування опинилося під ще більшим питанням. Проєкт фабрики-кухні, яка б готувала на школи кількох громад, став особливо актуальним.

За даними Зеленської, уже із січня-лютого кухня в Бучі годуватиме одразу 30 навколишніх шкіл і садочків трьох громад: Бучанської, Немішаївської та Бородянської.

«І це будуть обіди, приготовані не просто в новому приміщенні, а на сучасному обладнанні, за сучасними технологіями. І за новими вимогами реформи: щоб і корисно, і смачно одночасно», – наголосила перша леді.

Наступним етапом, за її словами, будуть тренінги для персоналу й налагодження технологічного процесу.

«Я дуже вдячна панові Говарду і його The Howard G. Buffett Foundation, яка була з нами на всіх етапах цього унікального починання. З нашого боку над проєктом працювала команда реформи, Київська ОВА та мерія Бучі, були залучені й представники міністерств. Тобто це велика колективна праця. До роботи цієї кухні буде прикута увага всієї країни, тому сподіваюся, місто покаже найкращий приклад ефективного використання», – додала Зеленська.

Також вона анонсувала майбутнє будівництво другої в країні фабрики-кухні, а саме в місті Лозова Харківської області. Ця кухня годуватиме щодня приблизно 14 тисяч учнів і дошкільнят у п’яти громадах Лозівського району.

Дружина Президента підкреслила, що реформа шкільного харчування триває. Для кожного регіону фахівці підбирають оптимальний варіант. Приміром, в одному буде фабрика-кухня, в іншому – розшириться мережа опорних кухонь.

«Завжди наголошую: ми не просто будуємо кухні чи харчоблоки – ми забезпечуємо дітям рівний доступ до здорової їжі в будь-якому куточку країни, від великих міст до найменших сіл. Ми хочемо виростити здорове покоління і зробимо це. Попри все», – заявила перша леді.

Як повідомляв Укрінформ, будівництво фабрики-кухні в Бучі є частиною реформи шкільного харчування. Роботи стартували навесні поточного року.

Проєкт масштабують на інші регіони країни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-