Європейські міністри на конференції у Варшаві підтвердили підтримку у відбудові України

Європейські міністри на конференції у Варшаві підтвердили підтримку у відбудові України

Фото
Укрінформ
Міністри енергетики кількох європейських країн запевнили, що допомагатимуть Україні в умовах російської агресії, а бізнес цих країн зацікавлений в участі щодо післявоєнної відбудови України

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Як зазначив міністр енергетики України Герман Галущенко, сьогодні історія України і є "історією сміливості й історією можливостей". За його словами, в умовах російської агресії Україна змінює правила гри на європейському енергетичному ринку.

Історіями успіху в умовах російської агресії він назвав, зокрема, ефективну співпрацю з американською компанією Westinghouse, яка є партнером України як у сфері виготовлення ядерного палива так і будівництва передових реакторних технологій; а також з польською стороною у контексті введення в експлуатацію модернізованої лінії Хмельницька АЕС-Жешув, через яку здійснюється експорт електроенергії у західному напрямку.

Галущенко наголосив, що навіть під час війни Україна має можливість змінювати енергетику, запроваджувати європейські правила гри у цій сфері.

Фото: mev.gov.ua

За його словами, європейський бізнес, який інвестує в енергетику не повинен боятися діяти і робити кроки щодо співпраці з Україною вже зараз.

“Навіть якщо ви сумніваєтеся, чи входити на український ринок під час війни, то українська сторона зробить все можливе, аби забезпечити вас усією необхідною документацією, усім необхідним для ведення бізнесу. Ви маєте бути готовими до дій вже наступного дня після завершення війни, а не зволікати, витрачаючи час на період після війни”, - наголосив Галущенко.

Своєю чергою міністр з питань клімату, енергетики та комунальних послуг Данії Ларс Огор Меллер зазначив, що потрібно підтримувати Україну і її енергетичну систему в умовах війни. Він підкреслив, що Данія є надійним партнером, країна зараз збирає інформацію про напрямки необхідної підтримки України. Він нагадав, що нещодавно Копенгаген виділив 40 млн євро на потреби відбудови України, зокрема на закупівлю мобільних опалювальних бойлерів для Миколаєва, а також ремонт його централізованої системи опалення.

Міністр міжнародного співробітництва та зовнішньої торгівлі Швеції Йохан Форсселл зазначив, що підтримка України залишається серед пріоритетів шведського уряду. За його словами, уряд Швеції розробив стратегію співробітництва у сфері відбудови та реформ в Україні на 2023-2027 роки, яка передбачає спрямування значних коштів на проєкти з відновлення України.

Він зауважив, що співпраця з відбудови України відкриває для шведського приватного бізнесу широкі можливості, підкресливши, що це “win-win історія”, яка може бути взаємовигідною для обох сторін.

У Варшаві проходитьвиставка і конференція "Rebuild Ukraine Powered by Energy" / Фото: Юрій Банахевич, Укрінформ

Під час конференції у Варшаві у присутності міністра енергетики України Галущенка і шведського міністра Форсселла НЕК «Укренерго» і шведська компанія Ingrid Capacity AB уклали меморандум про співпрацю. Йдеться про спільне дослідження, розроблення та впровадження рішень зі зберігання енергії для підвищення енергетичної безпеки та надійності української енергетичної мережі.

Як передавав Укрінформ, основною метою конференції “Rebuild Ukraine” є залучення міжнародного фінансування для відновлення українських громад, сприяння підприємствам енергетичної галузі України у реалізації відновлення об’єктів критичної інфраструктури, які постраждали внаслідок військової агресії, а також залучення інвестицій у міста та регіони України, які сьогодні підтримують мільйони переміщених сімей та мають привабливі інвестиційні можливості.

Читайте також: Галущенко обговорив із представницею Держдепу участь США у відбудові й розвитку енергосектору

У виставці представлено 22 національні павільйони, у ній беруть участь 579 компаній, зокрема 554 іноземні і 25 українських.

Захід організований під патронатом Міністерства енергетики України та за підтримки Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України, Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури України, Міністерства економічного розвитку і технологій Республіки Польща, Американської торгово-промислової палати в Україні та профільних міністерств країн-партнерів ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-