Японія допоможе Україні у питаннях гуманітарного розмінування та відновлення агросектору

Японія допоможе Україні у питаннях гуманітарного розмінування та відновлення агросектору

Укрінформ
Уряд Японії допоможе Україні у питаннях гуманітарного розмінування та відновлення агросектору.

Про це йшлося під час зустрічі першого заступника міністра аграрної політики та продовольства України Тараса Висоцького та заступника міністра агрополітики з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій та цифровізації Дениса Башлика з делегацією Японського агентства міжнародного співробітництва (JICA), передає Укрінформ із посиланням на пресслужбу міністерства.

Зазначається, що під час зустрічі віцепрезидент JICA Наокі Андо запевнив у підтримці і допомозі Україні з боку уряду Японії. Зокрема, в питанні гуманітарного розмінування та щодо відновлення агросектору. Сторони також обговорили співпрацю в сільськогосподарському секторі, експорт зернових «шляхами солідарності» та ситуацію в аграрній галузі України.

Висоцький розповів про проблеми українських малих та середніх агропідприємців через повномасштабне вторгнення РФ. Зокрема, питання знищеної сільськогосподарської техніки, проблеми із забезпеченням добривами і насіннєвим матеріалом.

За його словами, в Україні діє кілька програм з підтримки аграріїв – грантова урядова програма та «Доступні кредити 5-7-9», а з наступного року запрацює ще кілька.

«Підтримка фермерів включає безпосереднє фінансування та ресурсну допомогу насінням, добривами. Така допомога планується з наступного року за кошти Європейського Союзу. В проєкті бюджету на 2024 рік заплановані виплати на підтримку аграріїв на деокупованих територіях – майже 800 млн гривень. Це 20 млн євро, наданих Україні ЄС. Це безповоротна допомога для сільгосппідприємців», - зазначив Висоцький.

Читайте також: Японія надасть Україні дистанційну медичну допомогу та технології розумного землеробства – ЗМІ

Башлик наголосив, що одна з актуальних проблем аграріїв – заміновані поля. Заступник міністра повідомив, що в проєкт державного бюджету на 2024 рік закладено 2 млрд грн на компенсацію витрат із розмінування для сільськогосподарських підприємців.

Як повідомляв Укрінформ, Україна та Японія створять робочу групу для розробки стратегії відновлення українського сільського господарства.

Фото: Мінагрополітики

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-