В Україні стартував проєкт із відбудови закладів освіти

В Україні стартував проєкт із відбудови закладів освіти

Укрінформ
В Україні відбувся міжнародний воркшоп із відбудови шкіл за участю українських та європейських архітекторів, міністрів та освітян проєкту.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства освіти і науки, передає Укрінформ.

«Триденний воркшоп, організований українським урбан-бюро «Big City Lab», є першим етапом реалізації проєкту з відбудови п’яти типових і зруйнованих війною шкіл, відкриття яких можна буде побачити вже за рік, у вересні 2024 року. За підсумками проведених зустрічей експерти сформують концепції на основі напрацювань і експертиз проєкту «Маріуполь Реборн». Готові концепції передаються МОН для подальшого поширення серед усіх зацікавлених сторін та масштабування на шкільні заклади з таким же плануванням по усій території Україні», - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, розробка концепцій нових українських шкіл відбуватиметься у співпраці з українськими та європейськими архітекторами.

«Повне переосмислення совєцьких шкільних просторів — одне із завдань трансформації системи освіти. Сучасне освітнє середовище позитивно впливає на всіх учасників освітнього процесу, особливо на дітей, які стають більш упевненими у собі, допитливими та відкритими. Сьогодні ми маємо понад три сотні зруйнованих та понад три тисячі пошкоджених шкіл в Україні. І виклик, який стоїть перед нами, — відбудувати їх у новій якості.

Читайте також: Міносвіти затвердило програму для українських дітей, які навчаються у закордонних школах

Build back better — це і про форму, і про зміст», — сказав міністр освіти і науки Оксен Лісовий.

У МОН підкреслюють, що станом на зараз українські школи не відповідають сучасним реаліям і потребам учнівства і педагогів. Для того, аби подальші освітні зміни могли бути ефективними, заклади освіти потребують вдосконалення архітектурного простору.

«Спільно з МОН ми розробили стратегію трансформації системи освіти. Вона передбачає зміни від підходу до навчання та переосмислення професії вчителя до реконструкції закладів освіти. Ми прагнемо трансформувати систему так, щоб діти хотіли ходити до школи. Школи мають позбутися радянського минулого, нефункціональних приміщень та нераціонального використання простору. Саме тому трансформація освітніх закладів – ще один крок до розбудови нової системи освіти в Україні», – сказав віцепрем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти науки та технологій — міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Зазначається, що архітектурна трансформація освітніх закладів відображатиме цінності Нової української школи та передбачатиме сучасний дизайн, наявність укриттів, створення безпечних функціональних просторів для навчання та комунікації дітей.

Читайте також: У Києві почали роботу всі 420 шкіл - онлайн навчатимуться в 2,5 раза більше дітей, ніж торік

Мета проєкту — розроблення концепцій для п'яти типових радянських шкіл. Готові концепції передаються МОН для подальшого поширення серед усіх зацікавлених сторін та масштабування на шкільні заклади з таким же плануванням в усій території України.

Як повідомлялося, Міністерство освіти і науки затвердило типову освітню програму, яка передбачає вивчення предметів українознавчого компонента для дітей, які перебувають за кордоном і навчаються в місцевих школах.

Фото: Міносвіти

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-