Українці подали вже 29 тисяч заявок на виплати для ремонту пошкодженого житла

Українці подали вже 29 тисяч заявок на виплати для ремонту пошкодженого житла

Укрінформ
У межах програми єВідновлення українці подали вже 29 тисяч заявок на отримання коштів для ремонту пошкодженого війною житла і 3,5 тисячі з них на 286 мільйонів гривень уже погоджені.

Про це повідомив в інтерв'ю Українському радіо керівник із розвитку електронних послуг у Мінцифри Мстислав Банік, передає Укрінформ.

"Заявку на цю виплату подали вже 29 тисяч українців. І 3,5 тисячі заявок на 286 мільйонів гривень уже погоджено, тобто вони є в процесі виплати", — сказав Банік.

Він нагадав, що послуга "єВідновлення" доступна в мобільному застосунку "Дія", також можна звернутись до ЦНАПу. Але мобільний застосунок за рахунок своїх інтеграцій з різноманітними реєстрами дає змогу уникнути заповнення величезної кількості документів людиною. "Хто стикався зі зруйнованим та пошкодженим майном минулого року, пам'ятає, що ми запустили послугу із подачі інформації про пошкоджене та зруйноване майно, а зараз вже ці люди мають змогу отримати виплати на простий ремонт", — зазначив Банік.

За його словами, перший етап "єВідновлення" — це виплати до 200 тисяч гривень на ремонт житла, тобто вікна, дах тощо. Зруйноване житло — це наступна черга, їх буде декілька. Тобто зараз йдеться лише про ремонт. Податись на отримання цієї виплати можуть лише власники житла, тобто та людина, на яку зареєстрована ця нерухомість. Під виплату підпадає все пошкоджене житло, крім окупованих територій і територій, де зараз відбуваються активні бойові дії, зауважив керівник із розвитку електронних послуг у Мінцифри.

При цьому він звернув увагу, що не всі постраждалі можуть отримати по 200 тис. грн - рішення про суму виплат ухвалює комісія.

"Місцева комісія домовляється з людиною щодо дати й часу, коли зручно приїхати подивитися характер пошкоджень, приїжджає й оцінює, якою за їхньою тарифікацією буде виплата за ці пошкодження. Якщо ми говоримо про виплати на ремонт, це не означає, що всі, в кого щось сталося, отримують по 200 тисяч гривень. Тобто 200 тисяч — це порогова сума, яку можна отримати. І, відповідно, комісія ухвалює рішення про суму виплат”, - зазначив Банік.

Далі ці гроші будуть перераховані на картку "єВідновлення".

"Зняти ці гроші в банкоматі чи розрахуватися ними у супермаркеті неможливо. Пройдуть тільки платежі в будівельних магазинах або ремонтним бригадам чи компаніям, які надають відповідні послуги і які зареєструвалися в системі. Оскільки це саме виплати на відновлення, на ремонт, а не просто компенсація за те, що в людини щось сталося", — пояснив Банік.

Він також запевнив, що система "Дія" готова працювати із великою кількістю запитів на послугу "єВідновлення".

Читайте також: Федоров у Бучі презентував перші результати єВідновлення

"Дія" в будь-якому випадку витримає велику кількість запитів, і ті хвилі, які у нас зараз є, підтверджують, що все працює, тому хвилюватися немає причин. Система на боці "Дії" відпрацьовує все автоматично, тобто людина подається, все це формується, а далі м'яч уже на боці Міністерства відновлення і органів місцевого самоврядування", — додав представник Мінцифри.

Як повідомляв Укрінформ, Прем’єр-міністр Денис Шмигаль закликав місцеву владу оперативно розглядати заяви людей за програмою єВідновлення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-