У Криворізькому районі реалізують чотири проєкти з будівництва водогонів

У Криворізькому районі реалізують чотири проєкти з будівництва водогонів

Укрінформ
У Криворізькому районі наразі реалізується чотири проєкти з відновлення водопостачання. Вони фінансуються коштом державного, обласного бюджетів, а також допомагають промислові підприємства.

Про це в Телеграмі повідомляє начальник Криворізької РВА Євген Ситниченко, передає Укрінформ.

"Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України N566 від 06.06.2023 р., з державного бюджету виділено 1,5 млрд грн для реалізації експериментального проєкту, який об'єднує будівництво магістральних водогонів Карачунівське водосховище - Кривий Ріг - Південне водосховище, Марганець - Нікополь, Хортиця (ДВС2) - Томаківка. У Кривому Розі будівництво водогону передбачає прокладання кількох гілок водопостачання", - йдеться в дописі.

Завершити будівництво, яке має забезпечити водою приблизно 1 млн мешканців Криворізького району (міста Кривий Ріг, Новопільської, Широківської громад та інших), планують у листопаді поточного року. Виконувач робіт: ТОВ "Автомагістраль".

Читайте також: Чернігів отримає €800 тисяч від уряду Німеччини на реконструкцію водогону

Другий проєкт реалізується коштом місцевих бюджетів. Зокрема, з обласного бюджету було виділено 100 млн грн, з міського бюджету м. Кривого Рогу - 80 млн грн. Проєкт передбачає будівництво водогону, який повинен забезпечити перекидання води з Кресівського водосховища через 33 канал, а звідти - у Південне водосховище. Це альтернативний проєкт, який надасть можливість подачі води 70% населення міста Кривий Ріг і наповнювати Південне водосховище до завершення будівництва "експериментального" (першого) проєкту. Виконувач робіт - КП "Кривбасводоканал".

Третій проєкт реалізується коштом "АрселорМіттал Кривий Ріг". Він передбачає реверсне перекидання води через власні мережі водопостачання підприємства та новозбудований трубопровід для наповнення Південного водосховища з річки Інгулець.

Зазначається, що таким чином виробничі потреби підприємства у воді будуть повністю закриті, і крім того, забезпечено водопостачання для значної частини населення Кривого Рогу. АрселорМіттал Кривий Ріг уже завершив будівництво нової насосної станції та проклав 5 км трубопроводу.

І ще один проєкт виконує ДП "Кривбаспромводопостачання". Він передбачає виконання аварійно-відновлювальних робіт на Каховському водопровідному комплексі в одній з громад Криворізького району; подовження забору води на 3 км, щоб забезпечити водопостачання у Зеленодольську, Апостолівську, Грушівську, Софіївську та Вакулівську громади Криворізького району.

Уже на сьогодні ДП "Кривбаспромводопостачання" витратило понад 7 млн грн на закупівлю труб, обладнання та залучення спецтехніки.

Читайте також: З Фонду ліквідації пропонують виділити ₴5,15 мільярда на відновлення майже 140 об'єктів

Раніше повідомлялось, що внаслідок підриву росіянами Каховської ГЕС без централізованого водопостачання залишились мешканці Нікопольського та Криворізького районів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-