На Київщині 12 громад отримають кошти від ЄС на відновлення критичної інфраструктури

На Київщині 12 громад отримають кошти від ЄС на відновлення критичної інфраструктури

Ексклюзив
Укрінформ
Дванадцять українських громад у Київській області підписали угоди з міжнародною фінансовою організацією НЕФКО на отримання грантового фінансування від ЄС для ремонту та відбудови критичної інфраструктури. Реалізація проєктів позитивно вплине на 245 тисяч українців.

Про це Укрінформу повідомили в пресслужбі НЕФКО.

«Ми вже розпочали підготовчу роботу в усіх обраних громадах, маючи на меті не лише відремонтувати, а й покращити системи надання муніципальних послуг та впровадити більш енергоефективні та безпечні для довкілля рішення. У населених пунктах буде здійснено ремонт різних складових водопровідних мереж та/або систем теплопостачання. Будівельні роботи по перших проєктах перебувають на початковій стадії», - зазначив старший радник НЕФКО та координатор програми Ронні Нілссон.

В організації нагадали, що у 2022 році ЄС оголосив про надання 50 мільйонів євро на ремонт та реконструкцію пошкодженої критичної інфраструктури в Україні в рамках програми НЕФКО щодо зеленого відновлення. Її основна ціль – відновити об’єкти критичної інфраструктури в громадах, які зазнали значних пошкоджень у результаті бойових дій, забезпечити надання базових муніципальних послуг місцевим мешканцям, а також підвищити надійність та безпеку систем тепло-, електро- та водопостачання й водовідведення у громадах під час війни.

Загалом дванадцять міст і селищ міського типу Київської області, що зазнали значних пошкоджень, але не мають власних ресурсів, щоб спроєктувати та здійснити реконструкцію критичної інфраструктури, вже підписали угоди з НЕФКО: Бородянка, Борщагівка, Димер, Дмитрівка, Гостомель, Ірпінь, Іванків, Калинівка, Немішаєве, Пісківка, Славутич та Велика Димерка.

Залежно від критичних потреб, визначених для кожного проєкту, у громадах буде здійснено ремонт та модернізація систем опалення, водопостачання та очищення стічних вод. Наразі проводяться перші заходи: технічне проєктування та закупівля необхідного обладнання. Кілька тендерів перебувають на стадії оцінки; перші будівельні роботи розпочнуться найближчим часом.

Муніципалітети та створені ними групи з реалізації проєктів отримують технічну допомогу протягом усієї фази впровадження проєкту. Зокрема, включаючи допомогу в підготовці проєктно-технічної документації, фінансових планів та надання підтримки в процесі закупівель НЕФКО та консультантами, із якими організація уклала контракт, – CES-Clean energy solutions спільно з iC Consulenten, а також Urban Technology Alliance (UTA).

«Відбудова України потребує термінових дій, і тому ми сподіваємося, що наша співпраця з НЕФКО з метою відновлення критичної муніципальної інфраструктури місцевих громад, сильно пошкодженої під час повномасштабної російської агресії, скоро перейде до етапу будівництва», - додала керівниця операційного відділу «Економічна співпраця, енергетика, інфраструктура та довкілля» Представництва Європейського Союзу в Україні Клое Алліо.

Читайте також: Відновлення України: у Мінфіні назвали пріоритетні сфери для фінансування

Як повідомлялось, НЕФКО – організація, створена в 1990 п'ятьма країнами Північної Європи: Данією, Ісландією, Норвегією, Фінляндією і Швецією. Окрім цієї програми, НЕФКО наразі керує ще п’ятьма програмами, які фінансуються ЄС. Вони стосуються модернізації систем водопостачання, впровадження заходів із підвищення енергоефективності громадських будівель та мереж вуличного освітлення, а також будівництва, ремонту та реконструкції громадських будівель для задоволення нагальних житлових потреб внутрішньо переміщених осіб (ВПО).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-