Пішки по дну Каховського водосховища

Пішки по дну Каховського водосховища

Репортаж
Укрінформ
Там, де ще вчора була вода, сьогодні пісок.

Рівень води в Каховському водосховищі знизився до “мертвої точки”. Зокрема, вода “пішла” і в Нікопольському районі Дніпропетровщини. У деяких громадах району вона відійшла від берега на 500 метрів, а глибина стала меншою на 3-4 метри. Через критичне падіння рівня води, в районі зупинились два з трьох водоканалів. У Нікополі місцева влада запровадила режим економії водопостачання і закликала людей не використовувати воду з кранів для поливу. Посадовці говорять, що лише так зможуть знизити навантаження на систему водопостачання.

Яка ситуація в громадах, що кажуть люди та як виглядає водосховище, бачили кореспонденти Укрінформу.

НАСОСНІ СТАНЦІЇ "ЗНЕВОДНЕНІ"

Придніпровський старостинський округ, що у Нікопольському районі, відучора залишився без питної води, технічна поки що є, але напір у кранах потроху зменшується.

“Насосна станція качала воду буквально до 8 червня, але о 2-й годині ночі почались перебої. Резервуари наразі заповнені. Військова адміністрація проводить роботи, щоб забезпечити населення привізною питною водою. У нас є пункти видачі, там будемо роздавати людям питну воду. Менш захищеним верствам населення доставлятимемо воду додому”, - каже в.о. старости одного зі старостинських округів Нікопольського району Олександр Ковальов.

З ним ми розмовляли якраз поблизу насосної станції. Від труби, яка ще кілька днів тому перекачувала воду, до водосховища – метрів зо три.

Староста каже, що в сусідній Покровській громаді питну воду вже підвозять з розрахунку 6 літрів на одну людину на день. Ці цифри беруть за основу й інші. Наприклад, до Придніпровського старостинського округу входить три села, де нині мешкає близько 3500 - 4000 людей (до війни було близько 5000). Поки що водою люди запаслись. У магазинах паніки також немає, ціни не зростають. Водночас селищна рада готується до позаштатних ситуацій, але ніхто не закликає до евакуації. Проте, за словами старости, є і ті, хто планує виїхати.

“Ніхто не міг подумати, що буде підірвана Каховська ГЕС. Так, усіх лякали, але ж ніхто в це не вірив. У перші години після підриву люди почали набирати воду в 3-4 рази більше, ніж при стандартних нормах споживання. Ми сповістили людей, щоб вони зробили запаси. У нас була можливість це робити впродовж 3-4 днів”, - говорить Ковальов.

Він додає, що запас води сформований приблизно на 10 днів.

Місцеві ж кажуть, що схожу “картинку” вже бачили тут весною, коли через пошкодження шлюзів на Каховській ГЕС спускали воду, але тоді її у сховищі було більше. За словами фахівців, найближчими днями рівень води може впасти ще на 1 - 2 м, і тоді можна буде ходити пішки по дну водосховища, яке ще кілька днів тому було заповнене водою.

КОЛИ АТОМНУ СТАНЦІЮ ВИДНО З ГОРОДУ

З берега водосховища переміщуємось ближче до приватних будинків. Люди від спілкування не відмовляються. Заходимо у двір пані Наталі. Жінка каже, що в їхньому селі завжди була як технічна, так і питна вода. Останньої - в кранах уже нема. Тож поки є можливість, вона набирає технічну воду в усе, що можна. Показує повну ванну, каструлі, миски… Йдемо на город, де росте картопля, морква, кабачки та інші овочі.

“Нам треба 3-4 “куби” води, щоби полити город. Це на один раз. Будемо надіятись на бога. Може, дощику дасть. Бо городину поливать треба щодня”, - говорить жінка.

Якщо ж дощу не буде, то поливатиме дуже дозовано… кружками.

Жінка згадує, як колись ходили купатися в річку Кам’янку, від якої нині залишився лише тонкий струмок. На питання, чи є паніка серед населення, і чи не планує особисто вона виїхати, відповідає:

“Паніки трошки є, але їхати особисто я не буду нікуди. Ми бачимо, що вся країна “червона”, скрізь щось коїться”.

Крім загрози “зневоднення” у районі почастішали обстріли. Люди кажуть, що росіяни стріляють по Нікопольщині щодня. Обстріл ведуть з окупованого берега водосховища, зокрема і з території  атомної станції.

“Ми слухаємо, куди летить і вирішуємо, чи бігти ховатись, чи то не до нас. Нам “виходи” чути. Сигнали повітряної тривоги не ігноруємо”, - говорить Наталя.

До атомної станції звідти 6-7 км. Снаряди долітають від 35 до 48 секунд. Здебільшого гатять зі ствольної артилерії.

Мешканці села, які буквально бачать найбільшу в Європі атомну станцію зі своїх городів, зізнаються: дуже бояться, що окупанти її підірвуть так само, як і дамбу.

“Ми тут зовсім близько, якщо щось станеться, то перші дізнаємось. Добре одне: мучитись не будемо довго. Раніше якось про це не так думали, але після того, що вони зробили із греблею, розуміємо, що від них можна очікувати всього, і дуже страшно за нашу атомну станцію”, - говорять люди.

Як інформує обласна влада Дніпропетровщини, у цій громаді немає мору риби, але берегова зона обстежується.

Надвечір керівник обласної ради повідомив, що 5 водоканалів, які підпорядковуються облраді, працюють у штатному режимі. Дніпровський, Камʼянський, Новомосковський, Павлоградський, Синельниківський райони з водою. Щодо Нікопольщини, то зараз влада працює над тим, щоб один з обласних водоканалів здійснював там наповнення резервуарів. У районі водопостачання припинене у Покрові, Марганці, частині Покровської громади, Томаківській, Мирівській, Червоногригорівській тергромадах. Там організовано підвезення води. У Нікополі вона є з перебоями, з метою економії тут знижено тиск. 

Ольга Звонарьова, Запоріжжя-Дніпро

Фото Дмитра Смольєнка

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-