Державний архів Львівської області оцифрував вже понад 200 тисяч документів

Державний архів Львівської області оцифрував вже понад 200 тисяч документів

Фото
Укрінформ
У Державному архіві Львівської області, в якому зберігається понад 2 млн 600 тисяч справ австро-угорського, польського, німецького, радянського періодів, а також від проголошення української незалежності до сьогодення, активно оцифровують історичні документи.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Наш архів є одним з найбільших в Україні та Європі. У нас зберігається понад 2 млн 600 тисяч справ. Ми маємо документи австро-угорської та польської доби, періоду окупації німцями, часів Радянського Союзу і незалежності України. І зараз наші фонди постійно поповнюються матеріалами російсько-української війни і віримо, що найближчим часом надійдуть архівні документи про відновлення України і перемогу. Народ, який не береже своє минуле, не має права на майбутнє. І ми робимо все можливе, щоб зберегти українське минуле в документах. Зараз ми працюємо над створенням цифрових копій наших фондів», - сказала заступниця директора Державного архіву Львівської області Галина Кордіяка.

У Львові відзначили міжнародний день архівів / Фото: Анастасія Смольєнко. Укрінформ

Вона наголосила, що у першу чергу оцифровують документи, які мають важливу історичну цінність та такі, що найбільш затребувані українцями та іноземцями.

«Ми презентували проєкт оцифрування архівних справ, який складається з двох частин: платформи, на якій усе розміщують, та самих оцифрованих документів. Понад 200 тисяч сторінок різноманітних справ вже є оцифровано і цьогоріч робота триватиме надалі. Це пришвидшить роботу дослідників та спростить доступ до необхідних документів", - зазначив заступник начальника Львівської ОВА з питань цифрового розвитку Олександр Кулепін.

Читайте також: Швеція передала українським архівам засвідчену копію Конституції Пилипа Орлика

Для всіх присутніх продемонстрували процес оцифрування архівних історичних документів, використовуючи сучасні технології. Також презентували виставку, під час якої кожен охочий зміг ознайомитися з цікавими архівними матеріалами та доторкнутись до історії завдяки унікальній колекції фотодокументів минулих століть. Один із виставкових залів присвячений документам про сучасну російсько-українську війну, який архів збирає самотужки, зокрема це спогади очевидців, фото та відеоматеріали, які вміщують в собі пережиті події окремих днів російського вторгнення.

За словами головного спеціаліста відділу зберігання та забезпечення документів Василя Петришина, для архіву надзвичайно важливі умови зберігання: постійний контроль температури та вологості повітря, спеціально заклеєні вікна. З початком повномасштабної війни тут подбали про те, щоб документи були в безпеці. Для цього використовують евакуаційні вогнетривкі та водонепроникні мішки й шафи-сейфи.

Як відомо, 2007 року члени Генеральної асамблеї Міжнародної ради архівів (МРА) (м. Квебек, Канада) ухвалили рішення відзначати Міжнародний день архівів 9 червня – у день, коли 1948 року рішенням ЮНЕСКО (м. Париж, Франція) створено МРА. Святкування першого Міжнародного дня архівів співпало з відзначенням 60-річчя створення цієї міжнародної організації архівістів. Професійне свято архівів надає можливість архівістам усього світу привернути увагу влади та суспільства до питань забезпечення ефективного управління архівами та документами, які є необхідними умовами ефективного державного управління, його прозорості та підзвітності.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-