На деокупованій Херсонщини треба відновити щонайменше 14,2 тисячі житлових будинків - ОВА

На деокупованій Херсонщини треба відновити щонайменше 14,2 тисячі житлових будинків - ОВА

Укрінформ
На Херсонщині потрібно відновлювати 14,2 тис. житлових будинків в деокупованій частині області.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це на пресконференції повідомив начальник Херсонської обласної військової адміністрації Олександр Прокудін.

«Станом на сьогодні подано майже 17 тисяч заявок на отримання грошової допомоги від держави на ремонт житла, пошкодженого через військову агресію. В середньому по області відсоток пошкоджених будівель та знищених будівель – 33%. Тобто, за нашими підрахунками, доведеться відновлювати 14 200 житлових будинків в деокупованій частині області», - зазначив Прокудін.

За його словами, ще близько 6 тис. будинків - повністю зруйновані. Тільки для того, щоб відремонтувати пошкоджене житло, потрібно 6,7 млрд грн. І в цю цифру не входять оселі, які були зруйновані повністю через ворожі удари, зараз ще ця вартість не розрахована, додав Прокудін.

Проте він зазначив, що всі розрахунки дуже приблизні. Крім того, ворог і далі обстрілює Херсонщину, тому цифри не остаточні.

Начальник ОВА наполегливо рекомендував жителям Херсонщини, чиє майно постраждало, реєструватися, подавати заявку через урядову програму на отримання грошової допомоги на ремонт житла, пошкодженого через агресію РФ.

Прокудін поінформував, що на Херсонщині зараз деокуповано 228 населених пунктів, у них приблизно перебуває 165 тисяч людей - це третина від тих, хто проживав до вторгнення (близько 500 тис. осіб).

Читайте також: Реєстр збитків, завданих агресією РФ, планують запустити з серпня - Мін’юст

Своєю чергою на пресконференції перший заступник голови Херсонської обласної ради Юрій Соболевський зауважив, що в області вживаються заходи для відновлення роботи обласного підприємства - Бюро технічної інвентаризації, яке було під час окупації частково пограбоване ворогом. Проте, за його словами, більшу частину архівів вдалося зберегти. Крім того, місцева влада, згідно з дорученням начальника ОВА, створює відповідні комісії, які будуть виїжджати на об’єкти та фіксувати пошкодження, щоб робота у громадах з цього питання була максимально ефективна.

Як повідомлялося, 21 квітня Кабінет Міністрів ухвалив порядок надання державної допомоги на ремонт пошкодженого житла. Він передбачає надання громадянам, чиє житло було пошкоджено внаслідок збройної агресії РФ, державної допомоги на поточний ремонт житла. Зробити це можна буде з допомогою електронної послуги єВідновлення, яка стартувала 10 травня.

Послугою з 10 травня 2023 року можуть скористатися всі громадяни, чиє житло отримало незначні пошкодження внаслідок збройної агресії РФ і яке ще не було відремонтоване. Йдеться, перш за все, про заміну вікон чи дверей, ремонт покрівлі тощо.

Фото: МВС

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-