Європа могла б допомогти Україні з організацією системи шпиталів та їх логістики - експерт

Європа могла б допомогти Україні з організацією системи шпиталів та їх логістики - експерт

Укрінформ
Латвійський мікрохірург Олафс Ліберманіс, який у 2022 році працював у військових шпиталях Києва, вважає, що Європа, світ могли б допомогти Україні в навчанні українських медиків, хірургів та організації системи госпіталів прифронтовий/мобільний–сортувальний–тиловий та їх логістики.

Таку думку Ліберманіс висловив в інтерв’ю Укрінформу.

«Потрібно допомогти організувати (в Україні - ред.) навчання українських медиків, хірургів наданню спеціалізованої допомоги, яка має починатися не в тилових госпіталях, а якомога ближче до зони бойових дій. Вже там мають працювати лікарі, хірурги, які б розуміли, яка саме допомога потрібна кожному пацієнту», - сказав Ліберманіс.

За його словами, такі рішення мають прийматися «на рівні мобільних шпиталів і на рівні великого сортувального госпіталю, а не в тиловому госпіталі, коли пацієнт пройшов перед тим усі довгі етапи». «І це також в силах Європи – допомогти Україні побудувати такий ланцюжок логістики. У тому числі і для якихось складних випадків із України. Для планового надання такої допомоги потрібно створювати в Європі спеціалізовані центри, команди, з якими зв'язуватимуться ті українські медики, які надавали допомогу раніше», - зазначив латвійський мікрохірург.

Читайте також: Олафс Ліберманіс, латвійський мікрохірург, який працював в Україні у 2022 році

Якщо створити такі центри та налагодити сталий зв’язок з українськими лікарями, то необхідні операції реконструктивно-відновлювального плану можна було б проводити планово та достатньо оперативно, протягом тижня чи десяти днів.

Як повідомляв Укрінформ, латвійські мікрохірурги Олафс Ліберманіс та Мартіньш Малзубріс, які після початку повномасштабного російського вторгнення, працювали в Україні, 1-2 квітня провели в Ризі міжнародну конференцію Military Surgery Forum. На ній українські хірурги, мікрохірурги ділилися уроками, отриманими під час російсько-української війни та обмінювалися досвідом з провідними спеціалістами в цій сфері з інших країн.

Фото: Олег Кудрін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-