ОЧЕС уперше зробила заяву від початку війни - відреагувала на підрив Каховської ГЕС

ОЧЕС уперше зробила заяву від початку війни - відреагувала на підрив Каховської ГЕС

Ексклюзив
Укрінформ
Чорноморська організація економічного співробітництва вперше від початку повномасштабного воєнного вторгнення Росії в Україну офіційно відреагувала на ситуацію, висловивши занепокоєння наслідками підриву Каховської ГЕС.

Про це в коментарі Укрінформу повідомив генеральний консул України в Стамбулі Роман Недільський.

“В ОЧЕС завжди розказують про те, що вони поза політикою, виключно економічна організація й це визначено статутними документами. Ми ж зі свого боку постійно наголошували, що за час повномасштабного вторгнення не було зроблено жодної заяви. Кілька разів зустрічався з генеральним секретарем, також із сербським головуванням. І після терористичного акту Росії на Каховській ГЕС звернувся знову, оскільки наслідки відчують всі країни Чорноморського регіону”, - сказав Недільський.

В оприлюдненій напередодні заяві Організації сказано, що в ОЧЕС з особливою стурбованістю дізналися про серйозні пошкодження Каховської греблі на річці Дніпро.

Читайте також: Робота над виключенням росії з ОЧЕС триває - постпред України

“Такі дії становлять серйозну небезпеку як для життя людей, так і для довкілля. ...Захист навколишнього середовища в Чорноморському регіоні був і залишається ключовою метою ОЧЕС та її держав-членів”, - ідеться в заяві.

Недільський наголосив, що Україна продовжує докладати зусиль для виключення Росії з ОЧЕС.

“Ми маємо чітку позицію та будемо її надалі відстоювати… Наше завдання - щоб Росія перестала бути членом ОЧЕС. Зробити це дуже складно з юридичної точки зору, тому що статутними документами не передбачено механізму виключення країни з Організації, є лише добровільний вихід”, - пояснив дипломат.

Він нагадав, що Україна виступає за виключення Росії з ОЧЕС від початку широкомасштабного вторгнення, намагалася внести зміни до статуту Організації для створення юридичного механізму виключення.

Читайте також: ООН невідкладно збільшить допомогу постраждалим від затоплення регіонам України

“Ця організація, на жаль, є консенсусною, і всі рішення в ній приймаються рішенням усіх держав-членів. Тому всі наші кроки російська делегація блокує. Ми не шукаємо стандартних рішень і з цього треку не зійдемо, продовжуємо шукати варіанти”, - сказав Недільський.

У стамбулі 8-9 червня відбувається засідання комітету старших посадових осіб ОЧЕС. 13 червня відбудеться засідання Ради міністрів закордонних справ ОЧЕС, головування в якій з 1 липня 2023 року перейде від Сербії до Туреччини.

Як повідомлялося, російські війська в ніч проти 6 червня здійснили підрив Каховської ГЕС. Внаслідок підриву машинної зали зсередини станцію повністю зруйновано.

Триває евакуація населення з потенційних районів затоплення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-