У Нідерландах українські мери обговорили відбудову міст

У Нідерландах українські мери обговорили відбудову міст

Фото
Укрінформ
У Нідерландах українські мери з Миколаєва, Херсона та Маріуполя провели низку зустрічей зі своїми нідерландськими колегами, серед яких мери Роттердама та Гааги.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу в Гаазі, заступник міського голови Маріуполя Сергій Орлов, міський голова Миколаєва Олександр Сєнкевич та голова Херсонської міської військової адміністрації Галина Лугова в перший день візиту зустрілися з архітекторами, щоб дізнатися більше про процес відновлення Роттердама, який був повністю зруйнований бомбардуваннями під час Другої світової війни і нині є для нідерландців іконою повоєнної реконструкції.

Замість того, щоб відбудовувати місто, влада Роттердама вирішила створити нове бачення міста і побудувати його абсолютно по-новому.

“Вважаю це для себе корисним з кількох речей. По-перше, досвід відновлення Роттердама з нуля. Планування, містобудування з нуля, які рішення вони приймали на законодавчому рівні - це корисно. Особисто мене найбільше вразила саме пішохідна розповідь-екскурсія. Ми бачимо дуже багато корисних прикладів”, - зазначив заступник міського голови Маріуполя.

За словами мера Роттердама Ахмеда Абуталеба, Україна має бути готовою до того, що відновлення займе десятки років, оскільки повоєнна відбудова самого Роттердама триває і досі.

“Місто повинно бути для людей, а не для машин. На початку повоєнної відбудови ми допустили помилку, розширюючи дороги, але зараз активно виправляємо це. В місті більшість жителів користується велосипедами”, - зазначив він.

Cпеціалізовану поїздку до Нідерландів для очільників припортових міст – Маріуполя, Миколаєва і Херсона, які постраждали від російської агресії, з метою вивчення кращого світового досвіду відбудови організували Мережа захисту національних інтересів ANTS спільно з партнером - Міжнародним центром української перемоги.

“Чому обрали саме Нідерланди? Бо їх досвід, зокрема Роттердама, є надзвичайно цінним для цих міст напередодні відбудови. Ми та партнери погоджуємося, що повноцінна відбудова може розпочатися лише після завершення бойових дій і перемоги України, але вже зараз можна працювати над підготовкою цього процесу, над проєктами, над візіями розвитку міста, а також – над зміною правил і процедур, які мали б заохочувати донорів та партнерів співпрацювати з українськими містами", – вважає виконавчий директор Мережі ANTS Василь Сегін.

Він підкреслив, що українські міста під час відновлення одразу повинні бути спроєктовані так, щоб максимально задовольняти потреби своїх мешканців.

“До прикладу, в Нідерландах дуже розвинені басейни. Знаєте чому? Візьмемо Гаагу. Там велика кількість каналів, і часто фіксуються нещасні випадки, коли жителі падають у ці канали. Щоб підвищити безпеку для містян, запроваджено обов’язкові курси для дітей з 7-10 років з правил поводження на воді. Там навчають гарно плавати, рятувати інших громадян. Вони тренуються в одязі і кросівках, щоб бути максимально наближеними до реальних умов. Можливо, це менш актуально для України, але це ще раз показує підходи до розвитку міст. І саме такі підходи ми маємо на увазі, коли говоримо, що міста краще розуміють, що в них має розвиватися та відновлюватися, і в якому порядку”, – переконаний Сегін.

Читайте також: Мер Риги поділився баченням системи відбудови інфраструктури України за допомогою ЄС

Також експерти у Нідерландах зазначили, що Маріуполю, Миколаєву і Херсону варто більше думати про майбутнє розвитку припортової інфраструктури і зосереджуватись не стільки на експорті сировини, як на готовій продукції.

“І це правда. Адже, якщо зараз ми вважаємо, що велика кількість товарів з Китаю є дешевою, і тому може завозитися в тому числі в Україну, то вже в найближчому майбутньому можуть бути 3d-принтери, які здешевлять ці товари, і не буде потреби в імпортуванні аналогів з іноземних держав, зокрема з Китаю. А оскільки в Україні є велика кількість сировини, то це ще один потенційний напрямок для розвитку технологій по 3d-принтингу для виробництва деталей у будівельній галузі”, – каже Сегін.

Як повідомляв Укрінформ, у Гаазі у лютому також відбувся форум, присвячений відновленню житла в Україні, де експерти, представники міжнародних організацій та інститутів обмінялися знаннями та досвідом.

Мета форуму – напрацювати подальші механізми співпраці, об’єднати знання та зусилля, щоб допомогти Україні.

Фото: Ірина Драбок

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-