Норвегія виділить на підтримку України $7,4 мільярда протягом п'яти років

Норвегія виділить на підтримку України $7,4 мільярда протягом п'яти років

Укрінформ
Парламент Норвегії оголосив у четвер про виділення Україні 75 мільярдів крон (7,4 мільярда доларів) у рамках п’ятирічного пакету підтримки.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на АР.

Проти пропозиції виступили лише норвезькі соціалісти, які мають у парламенті всього вісім місць.

Як зазначається, ці кошти підуть на військову та гуманітарну допомогу із розрахунку виділення $1,5 млрд на рік.

Читайте також: Канада виділить іще $7,5 мільйона на розмінування території України

Прем'єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стьоре заявив, що російське вторгнення в Україну рік тому було «першим нападом на Європу з часів Другої світової війни».

Він додав, що гроші були отримані від доходів від нафти, і пожертвування Україні не повинно вплинути на економіку Норвегії.

«Це гроші з Норвегії, які ми не повинні використовувати або не хотіли б використовувати в Норвегії прямо зараз», - додав він.

Уряд меншості Стьоре повинен був отримати дозвіл парламенту на виділення коштів, що збільшить щорічні витрати суверенного фонду Норвегії – найбільшого у світі з обсягом близько 1,4 трильйона доларів.

Читайте також: Канада надала Україні вже $5 мільярдів допомоги

У 2022 році Норвегія стала найбільшим постачальником газу в Європі через зменшення поставок російського газу. Вона також є другим за величиною виробником нафти в Європі після росії.

Як повідомляв Укрінформ, у четвер Президент України Володимир Зеленський виступив онлайн на спеціальному засіданні норвезького парламенту – Стортингу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-