Нацгвардії передали партію конфіскованих бронепластин та шоломів

Нацгвардії передали партію конфіскованих бронепластин та шоломів

Фото
Укрінформ
Державне бюро розслідувань передало майже дев’ятсот бронепластин та балістичних шоломів Національній гвардії на 8 млн гривень, вилучених у межах досудового розслідування стосовно власників відомої мережі військових магазинів.

Про це повідомила пресслужба відомства, передає Укрінформ.

Як зазначається, у липні ДБР викрило комерсантів на махінаціях з гуманітарною допомогою для Національної гвардії на загальну суму майже 15 млн гривень.

Перед цим, навесні 2022 року, бізнесмени звернулись до однієї з військових частин із пропозицією привезти для них безкоштовно бронепластини та захисні шоломи. Вони обіцяли закупити їх власним коштом за кордоном та передати військовим як безоплатну допомогу.

Комерсанти попросили надати відповідний сертифікат на ввезення товарів військового призначення, що дозволяло уникнути проходження митних формальностей та сплати платежів до державного бюджету.

Після отримання документації зловмисники завезли з Польщі 1,5 тис. бронепластин та 300 захисних шоломів. Задекларована вартість вантажу становила понад 800 тис. гривень. Експерти ж ввезений товар оцінили у 15 млн грн, зазначили в ДБР.

Водночас замість того, аби безоплатно передати товар військовим, як було передбачено, підприємці запропонували керівництву частини укласти з ними договір купівлі-продажу та викупити продукцію за ринковою вартістю. Коли військові відмовили, підприємці почали тиснути на них. Водночас «гуманітарні» бронепластини та шоломи були виставлені на продаж через мережу власних магазинів, стверджують в ДБР.

Читайте також: Моделі бронежилетів і шоломів для жінок надійдуть у військо після випробування - Резніков

Власнику та керівнику торгової мережі повідомлено про підозру у продажі товарів (предметів) безоплатної допомоги, з метою отримання прибутку, вчиненому у значному розмірі, за попередньою змовою групою осіб, під час воєнного стану (ч. 3 ст. 201-2 КК України), а також у порушенні встановленого порядку здійснення міжнародних передач товарів, що підлягають державному експортному контролю (ч. 1 ст. 333 КК України).

Підозрюваним загрожує до семи років позбавлення волі.

Фото: dbr.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-